Godt nyt: Hullet i ozonlaget er begyndt at hele

atmosfaereForskere kommer med godt nyt til jordens befolkning: Hullet i ozonlaget over Antarktis er mindsket med fire millioner kvadratkilometer!

I en ny undersøgelse, foretaget af forskere fra USA og Storbritannien, konkluderes det, at hullet i ozonlaget over Antarktis i de seneste årtier er mindsket med fire millioner kvadratkilometer – et areal større end Indien.
“Det er en stor overraskelse. Jeg troede ikke, det ville ske så tidligt”, siger ledende forsker Susan Solomon ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) til magasinet Science.
“Vores observationer og datamodeller er enige: Helbredelsen af ozonlaget over Antarktis er begyndt”, siger kollega Ryan Neely fra University of Leeds.

Effekten af Montreal-protokollen.
I 1987 underskrev en række lande den såkaldte Montreal-protokol, som havde til formål at stoppe udledningen af ozonlagsnedbrydende Freongas – chlorfluorcarboner, der især blev anvendt i køleskabe, rengøringsmidler og sprays. Tiltaget ser, jf. de seneste undersøgelser, ud til at have effekt.

Vi er ikke i mål endnu.
Forskerne anslår, at selvom helingen fortsætter vil der gå mindst 30 år før ozonlaget er lige så tæt og beskyttende som før den menneskeskabte forurening begyndte at nedbryde ozonlaget.

Ozonlaget beskytter os mod skadelige UV-stråler fra solen.
Ozon er en gas, der forekommer naturligt højt i atmosfæren, som beskytter livet på Jorden mod skadelige ultraviolette stråler fra solen. I 1980'erne blev verden chokeret af oplysninger om den stigende nedbrydning af ozonlaget, der blev beskrevet som en menneskeskabt katastrofe som potentielt truede alt liv på jorden. Hvis ozonlaget bliver for tyndt kan de skadelige UV-stråler i højere grad nå gennem atmosfæren og gøre jordens overflade ubeboelig for mennesker, dyr og planter.
/JN
Kilde: Forskning.no

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE