Konkurrerer biavlernes honningbier med naturens vilde bier?
Der kendes indtil videre 295 arter af vilde bier i Danmark – og når man taler “vilde bier” i Danmark tænkes ikke på den velkendte honningbi som de flest af os kender. Honningbier lever som udgangspunkt ikke vildt i Danmark, men i bistader, der passes af biavlere med det formål at producere honning.
Hvis honningbier og vilde bier udnytter den samme blomsterressource, kan de vilde bier efter alt at dømme blive pressede af konkurrence. Særligt når blomsterressourcerne er begrænsede. Nogle vilde bier er så specialiserede til visse blomster at de ikke blot kan skifte til en anden blomsterressource.
Netop for at beskytte de vilde bier i konkurrencen mod de “industrielle” honningbier har det været diskuteret at reducere bistader på statens naturområder, hvor Naturstyrelsen i dag udlejer stadepladser til biavlere. I de kommende naturnationalparker ser bistader ud til at blive bandlyst af samme årsag.
Bierne konkurrerer tilsyneladende ikke væsentligt om lyngens blomster
Nu ser et nyt forskningsprojekt ud til at honningbierne tilsyneladende ikke konkurrerer med de vilde bier på lyngheden i sensommeren, hvor den traditionelle lynghonning samles. Det viser undersøgelser foretaget af forskere fra Københavns Universitet og Aarhus Universitet.
Når hedelyngen blomstrer i august – og honningbierne flyver afsted for at samle nektar, så har mange af de vilde bier allerede søgt til overvintring – og der er kun få vilde bier, der henter føde på hedelyngen. Af den grund har forskerne ikke kunne påvise at honningbiernes tilstedeværelse har en væsentlig negativ indflydelse på de vilde bier på heden.
Bag forskningsprojektet står biolog og Ph.D.-studerende Hjalte Ro-Poulsen, professor Inger Kappel Schmidt, postdoc David Bille Byriel, professor Toke Thomas Høye, seniorforsker Yoko Luise Dupont og forskningstekniker Henning Bang Madsen.