Find rav med UV-lys

Lignende artikler

På javjagt med uvlysPå ravjagt i mulm og mørke med uv-lygter, der får ravet til at lyse op. Det kolde vinterhav giver bedre betingelser for at bære rav ind på stranden. Vi tester tre forskellige ravlygter sidst i artiklen.

Af naturvejleder Niels Lisborg.
Der er til stadighed masser af rav ved de danske kyster og jeg har selv haft held til at finde mere end 100 stykker ved talrige ture langs kysten – uden på nogen måde at være professionel ravsamler. Det har altid været den kystnære natur og den friske luft, der har været hovedformålet – og så, hov, pludselig ligger der et stykke rav mellem tang og andet opskyl.
I de senere år er der imidlertid dukket et nyt hjælpemiddel op i jagten på Nordens guld. Lygter med ultraviolet lys. Snydelys, som flere af de gamle ravsamlere udtrykker det!

UV-lys afslører ravklumpernes gemmesteder.
Det gør dog ikke ravjagten mindre spændende. UV-lygterne, der på magisk vis afslører de forjættede klumper, skal nemlig foregå efter mørkets frembrud, hvilket sætter sanserne på en helt anden prøve.
Magien ligger i at det blåviolette UV-lys får ravklumperne til at lyse op blandt alle stenene.

find rav med uv-lys
UV-lys får ravklumpen til at lyse op blandt alle stenene. Det er lidt snyd, men ret effektivt.

Der findes allerede mange lygter og modeller på markedet. NaturGuide-redaktionen tog kontakt til et par producenter og forhandlere og snart efter var vi udstyret med tre lygter, der skulle testes på en aftentur ved stranden. Vi tog ud til den nærliggende Thorupstrand, der er kendt for sine mange smukke strandsten, hvor det i dagtimerne kan være svært at skelne “skidt og kanel”. Min kone har aldrig fundet rav, trods mange vandreture langs de danske kyster, men efter blot 20 minutters tur, havde vi allerede fundet to små, fine stykker rav. Ganske imponerende!

Ikke kun rav skiller sig ud i nattemørket.
Det er en spændende og sanselig oplevelse at gå ved kysten efter mørkets frembrud. Lyden af bølgerne og havet bliver mere intenst. At færdes i naturen om natten er i sig selv en særlig naturoplevelse. Vi erfarede dog hurtigt at ikke kun rav reagerer på uv-lyset. Også visse tang-arter tilbagekaster et nærmest fluoriserende lys. Det snyder lidt i starten, men det er faktisk ret fascinerende. Også krabbekløer lyser tydeligt op. (I troperne bruges uv-lys i øvrigt til at se skorpioner i nattemørket.) Visse sten gør det samme – og her er det bedste faktisk at have et stykke rav med i lommen hjemmefra, så man fra start kan se hvordan ravet ser ud når det rammes af uv-lys – og adskiller sig fra sten. På den måde kan man hurtigt spore sig ind på, hvad man skal se efter.
OBS: Der er eksempler på fund af fosfor-klumper, der faktisk kan minde lidt om rav – og fosforklumperne reagerer desværre også på uv-lyset. Så vær opmærksom og bid ikke i dine natlige fund! Fosforklumperne menes at stamme fra ammunitionsrester fra 2. verdenskrig – og er både giftigt og brandfarligt. Selv har jeg dog aldrig fundet fosfor-klumper ved kysten.

Det er ikke kun rav, der træder frem i uv-lysets skær. Også visse typer tang og plastik – og her krabbekløer, lyser op.

Test af lygter med UV-lys – find rav, blodspor og vandmærker m.m.

COAST PX10
Den første lygte vi testede er en Coast PX10 (annoncelink til butik). En fin robust lygte, der udmærker sig ved både at have uv-lys og almindeligt hvidt lys, der trods lygtens minimale størrelse, lyste ganske kraftigt. Modellen har to knapper: en til det hvide lys, og en til det ultraviolette. Kombi-lygten er en styrke, men uv-kilden er simpelthen for svag til ravjagt, da man skal ret tæt på. Derimod egner den sig godt til en dørmand, der skal se stempler eller til brug for tjek af vandmærker på pengesedler og id-kort. Den solide, vejrbestandige lygte er ret handy da den kun måler 10 cm og derved let kan være i lommen. Fundet her til 260 kr.(annoncelink til butik)

NexTorch P5UV er en kraftig, genopladelig lommelygte på 800 lumen hvidt lys – men også med ultraviolet lys (UV-lys) på 45 lumen. En fed lygte, der kan anvendes i mange erhverv, da lygten kan lyse næsten en kvart kilometer – og derfor er god til eftersøgninger!
Med UV-lyset kan man tjekke ægthed af pengesedler eller vurdere om kreditkort er ægte.
UV-lyset fra denne lygte er så kraftigt at vi fint kunne gå i roligt tempo på stranden i mørket og lade lyskeglen feje roligt fra side til side flere meter foran os. Kombi-funktionen taget i betragtning er denne solide lygte nok testens bedste, men også langt den dyreste. Vi har fundet NexTorch P5UV hos lommelygtesalg.dk til 999 kr. (annoncelink til butik)

Coast PX10 og NexTorch P5UV som de leveres ved køb.

COAST PX100 – bedst til prisen!
Test af Coast PX100For ganske nylig modtog vi den nye Coast PX100 (annoncelink til butik) fra den danske distributør Lakuda.
Lygten er ligesom søsteren PX10 bygget i en robust, slagfast og vejrbestandig metalkonstruktion. Den lille lygte på knap 11 cm kan let være i lommen. I forhold til PX10 har PX100 den ulempe at den kun er en uv-lygte. Der er således ingen almindelig lommelygtefunktion. Når det er sagt, så overraskede uv-lygten med sit ret kraftige skær – og det var faktisk med denne lygte at vi fandt to stykker rav indenfor 20 minutter.
Tilmed er prisen kun 238 kr.(annoncelink til tilbud) og adskiller sig dermed kun med få kroner fra den billigste af de testede lygter.
Ud fra kombination af pris og værdi for pengene så er Coast PX100 (annoncelink til butik) umiddelbart det bedste køb. Netop til en pris hvor alle kan være med og hvor man kan afprøve om natlig ravjagt skal være en fremtidig, indbringende hobby.

Tjek markedet for ravlygter

Vi har selv handlet ravlygter hos lommelygtesalg.dk (annoncelink til butik), men vi (NaturGuide.dk) har også med stor succes testet varer fra danske Zeejuu.dk (annoncelink til butik), der nu også sælger ravlygter – og tilmed får rigtig gode kundeanmeldelser. Ved seneste tjek på siden er der gode lygter med pæne rabatter. Tjek selv Zeejuu.dk (annoncelink til butik).

Find rav med uv-lys
Det kan være praktisk at lygten kan skifte mellem uv-lys og hvidt lys, så man kan studere sit fund.

Tilbehør til ravturen.
På vores natlige ravture har vi været rigtig glade for vores pandelygter med almindeligt hvidt lys. Rigtig mange gange har man brug for at orientere sig – og tænde lys for at se nærmere på sine fund og her er pandelygter en klar anbefaling. Vi har tidligere afprøvet og omtalt nogle modeller her; pandelygter, men ellers kan de købes i de fleste friluftsliv-butikker.
Ved brug af uv-lus anbefales ofte brug af uv-briller, der beskytter øjnene mod det skadelige uv-lys. Vi har dog ikke selv brugt uv-briller – og undgår at lyse hinanden i øjnene, men brillerne koster ikke meget – og anbefalingen er hermed givet videre. Uv-briller kan bl.a. købes hos lommelygtesalg.dk (annoncelink til butik), der også forhandler diverse ravlygter.

God fornøjelse med jagten derude i natten.

rav
Rav har været eftertragtet siden vikingetiden – og værdi og efterspørgsel er ikke blevet mindre de senere år.

NaturGuide.dk tester og sammenligner netbutikkerne i relation til brugervenlighed, sikker netbetaling og kundeanmeldelser. Som altid gør vi opmærksom på at NaturGuide.dk modtager et provenu for annoncer, henvisninger og salg, men vi går aldrig på kompromis med vores egen overbevisning. 10 % gives til naturbevarende formål uden ekstra udgift for forbrugeren. Vi tager forbehold for prisændringer hos producenter og netbutikker.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,140FansLike
2,777FølgereFølg

Seneste artikler