Bjerge, bær og bambus

Multebærrene har fået farve på fjeldet. Ude over fjorden flyver lunderne med fisk i næbbet. Når efteråret rammer trækker de til havs. Vi er på vandring i Nordnorge med fokus på bjergtrekking og bambustekstiler.

Artiklen er sponsoreret og indeholder annoncelinks, men uafhængigt testet og vurderet af NaturGuide.dk.

Det er fantastisk at vandre i fjeldet. Selvom vi er flere hundrede kilometer nord for polarcirklen er vejret endnu overraskende mildt. Kun fjeldtoppene er sporadisk klædt i sne.

Test af bambus-beklædning i felten

Som ofte når vi er på tur har vi grej, udstyr og beklædning med, der skal prøves af i praksis. I rygsækken tynger bl.a. flere slags myggemidler, frysetørret mad og et lille, nyt liggeunderlag, der skal munde ud i artikler på NaturGuide.dk. Under højfjeldssolen er der dog pt. ingen myg. Sulten plager ikke – og trætheden har endnu ikke meldt sig selvom klippesiden er stejl. Det jeg skal afprøve har jeg allerede på. Bambusfibre! Tøj fremstillet af bæredygtigt bambus har de senere år vundet indpas – også blandt friluftsfolket.
I mine vandrestøvler har jeg to par strømper. Et par kraftige uldsokker, men derunder et par tynde, åndbare Lindbergh-bambusstrømper. På overkroppen en Frank Dandy t-shirt fremstillet af bambus-viskose og selv mine Resteröds-underbukser er frembragt af materiale udvundet af bambus! Alle dele sponsoreret fra bambustøj.dk, der gerne vil høre vores uforbeholdne mening om bambus-tekstiler til et aktivt udeliv.

Bambus-t-shirten af mærket Frank Dandy føles blød som cashmere. Den har god pasform og er Øko-tex-certificeret, hvilket betyder at den er testet for skadelige stoffer. Prisen ligger omkring kr. 249,- hos bambustøj.dk.

Det er stadig så lunt i vejret at fjeldstigningen giver sved på panden. I alt skal vi tilbringe en uge på fjeldet, så der er god lejlighed for at afprøve og vurdere grej og beklædning.

Forbavsende blødt

Jeg blev ret forbløffet første gang jeg trak i beklædningen. Hold da op, hvor er det blødt! Umiddelbart svært at forstå at så bløde tekstiler er udvundet af den plante jeg bedst kender som spanskrørets ophav eller stive støttepinde til tomatplanterne hjemme i haven.

Indrømmet, undervejs på turen i fjeldet var jeg skiftevis mest optaget af den storslåede udsigt over fjorden og fjeldene i horisonten med sne på toppen, den klare friske luft og mine støvlers fodfæste i klippeterrænet. Men hjemme igen ved teltet, hvor rygsækken var aflagt og støvlerne sparket af, kom jeg til at tænke over min beklædning. T-shirten var næsten allerede tør, selvom jeg havde været ret varm det sidste stykke. Fødderne føles godt og ikke våde og svedige – og ingen glidevabler. Og underbukserne? Ja, det var ligefør at jeg måtte tjekke om jeg stadig havde dem på.

Dejligt at få støvlerne af! Bambus-strømperne er bløde, åndbare og virker temperatur-regulerende. Lindbergh-strømperne består af 80% Bambus 15% Polyester 5% Elastan. De sidder godt på fødderne og glider ikke ned. 5 par fås for omkring kr. 149,-

Hvad kan bambus?

Hvad er det bambus kan? – udover at være behageligt og blødt at have på? Set ud fra en friluftsliv-betragtning har bambus nogle af de antibakterielle egenskaber vi kender fra uld. Det betyder, at der er en mindre tendens til sure tæer og ditto underbukser i forhold til klassiske bomuldsbeklædning. Bambus er også bedre til både at absorbere og transportere sved i forhold til bomuld. Endelig er der også de miljøbelastende hensyn i dyrkningen, hvor bomuld er en ret krævende afgrøde, der har brug for meget vand og ofte dyrkes i tropiske egne, hvor vand netop er en begrænset ressource. Bambus kan derimod dyrkes længere mod nord (selv i Europa), hvor vandforsyning ikke er et problem i samme grad.

Hvor klassisk bomuldproduktion har behov for gødning og sprøjtemidler mod skadedyr kan bambus dyrkes som en selvfornyende plantageskov uden brug af sprøjtegifte. Næsten 25% af verdens samlede forbrug af insektgifte bruges faktisk på klodens mange bomuldsmarker. Først i de senere år er der kommet en stigende efterspørgsel på økologisk dyrket bomuld. Endelig skal det med at bearbejdningen af både bambus og bomuld foregår ved brug af kemikaler, der i sig selv næppe kan kaldes bæredygtige. Heldigvis øges kravene til mærkningsordninger og teknikkerne forbedres løbende, hvor affaldsmaterialer genbruges i stigende grad af hensyn til miljøet.

Resteröds-underbukserne fra Bambustøj.dk er Øko-tex-certificeret (fri for skadelige stoffer) og består af 65% Bambus 30% Bomuld 5% Elastan. Modellen fås i flere farver.

Positivt overrasket

Umiddelbart er jeg ret positiv overrasket over mit nye bambus outfit. Først og fremmest fordi det bare er behageligt at have på. T-shirten fra Frank Dandy lugter ikke på samme vis af sved selv efter flere dages brug og virker temperaturregulerende ligesom mit gamle, klassiske merino-uld-sæt. Ulden vinder nok når det bliver rigtigt koldt, men er også betydeligt dyrere i indkøb. Bambus-t-shirten synes jeg faktisk er mere behagelig at have på. Store dele af året er bambus ideel til inderbeklædning, hvor jeg næsten altid klæder mig i lag når jeg er ude. Et temperaturregulerende og svedtransporterende inderlag, et isolerende mellemlag og et vind- og regnafvisende yderlag.
Mon ikke bambus-viskose er godt på vej til at blive det nye sort – også for friluftsfolket?

Jeg har i hvert fald selv efterfølgende kigget nærmere på nogle udsalgstilbud hos Bambustøj.dk. Man kan spare 10 % på første ordre ved at tilmelde sig butikkens nyhedsbrev, men bemærk at rabatkoden ikke gælder for nedsatte varer.

Kilder: ethical.org.au, organicitsworthit.org, Researchgate.net, cordis.europa.eu, bambustøj.dk.


Artiklen er sponsoreret, men uafhængigt testet og vurderet af NaturGuide.dk uden at vi går på kompromis med egne holdninger.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE