Vand- og vindtæt Vaude – test af tysk 3-i-1 jakke

Tyske Vaude har fremstillet outdoorbeklædning siden virksomheden opstod i Alperne i 1974. Virksomheden har særlig fokus på miljørigtig og bæredygtig beklædning. Vi tester en 3-i-1 Kids Snow Cup jakke i dansk decembervejr.

Af Marianne Riis. Artiklen er sponsoreret, men uafhængigt testet og vurderet af NaturGuide.dk.

Det er ikke så ofte vi i test-sammenhæng har stiftet bekendtskab med tyske Vaude (der udtales fau'de). Nok fordi vi i Skandinavien er godt med når det gælder outdoorbeklædning. Vaude er dog generelt helt fremme når det gælder kvalitet og alsidige produkter til både mænd, kvinder og børn. Familievirksomheden er kendt for at gå forrest når det handler om miljørigtig produktion, men også for deres engagement for naturen (bl.a. aftaler med Greenpeace og WWF) og deres sociale engagement (fair wear). Via Juniorgrej.dk modtog vi en 3-i-1 Kids Snow Cup-jakke til nærmere gennemsyn. Vi tog jakken med på vandretur i december i udkanten af Thy Nationalpark, hvor turen gik over forblæste klitter og gennem skov og hede.

Vandsøjletryk på 10.000 mm.

Indledningsvis kiggede jeg efter jakkens vandsøjletryk og åndbarhed. Vaude opgiver jakken som både vindtæt, vandtæt og åndbar. De oplysninger kunne jeg ikke finde nogle steder i jakkens indlæg eller vaskevejledning. På den vedhæftede pap-label kunne jeg dog læse med meget små bogstaver, at jakken har et vandsøjletryk på min. 10000 mm. Det kunne Vaude godt skilte bedre med da 10000 mm er i den absolutte gode ende. Mange deciderede regnsæt når ikke over 5000 mm.

Snow Cup-jakken har mange, gode finesser og egner sig godt til mange slags udendørsaktiviteter. Jakken er udstyret med en vandtæt, vindtæt og åndbar Ceplex Active membran.

Lækkert design og god funktionalitet

Funktionaliteten er i top. Det blev straks bemærket af min søn på 7 år, der udbrød “Ah, den er skøn at have på“. Snow Cup-jakken har mange fine detaljer. Velcro ved ærmerne, så de kan sluttet tæt til håndleddet og elastik i jakken forneden, så jakken sidder godt til kroppen og minimerer indtag af kold luft. Elastiklåsen er skjult og beskyttet i forlommerne. En detalje som jeg ikke har set før. De to lommer foran har lynlås og kan bl.a. rumme en mobiltelefon. På venstre ærme er placeret en mindre lomme, der lukkes med en trykknap. Den passer fint til et buskort – eller f.eks. et liftkort, hvis man er på skiferie.
Jakken er forsynet med en aftagelig, elastisk hætte, der dog ikke kan snøres tæt om ansigtet, men kan velcro-strammes på bagsiden, så hætten ikke går ned i øjnene, hvilket alt for ofte ses på jakker med løs hætte. Bag på hætten og nederst på ryggen er jakken forsynet med diskrete reflekser. Foran ved lynlåsen er jakken også forsynet med en smal refleksstribe, der umiddelbart mere ligner smart design end effektivitet, men en test med lommelygten i decembermørket viste, at refleksen faktisk kaster synligt lys tilbage.
Yderjakken har en god, høj krave, hvilket er væsentligt når det gælder om at holde varmen – og vind- og slagregn ude. Jakkens yderstof virker stærkt og rivfast – og som mor til to aktive drenge, der bl.a. klatrer i træer, er det for mig også en væsentlig egenskab.

Et bredt indlæg bag lynlåsen sikrer at jakken også her er tæt. Bemærk den tynde refleksstribe langs lynlåsen.

3 kombinationer

3-i-1 jakke, angiver Vaude. Det kan måske diskuteres om det mere retteligt er en 2-i-1 jakke, da Snow Cup'en er opdelt i én vand- og vindtæt yderjakke og én lun, blød inderjakke, der let kan lynes af og på. Det vil sige at man kan bruge de to jakker hver for sig og i kombination – og derfor 3-i-1. Og det er faktisk ret smart. Begge dele er praktiske – og øger jakkens fleksibilitet – fra en lun vinterjakke til en let sommerjakke.

Inderjakken lynes let af – og kan derved nemt adskilles fra yderjakken.
Her er inderjakken – uden overjakke. En rigtig fin jakke i sig selv, der virker dunjakke-agtig med blød fleece under armene og ved ærmerne. En god krave og to lommer foran er fine detaljer.

Miljørigtig beklædning

Noget, der virkelig er begyndt at ramme tøjindustrien er forbrugerkrav til produktionsforholdene. Der er kommet mere og mere fokus på miljøforholdene omkring fremstillingen af tøjet. Vi har efterhånden alle set billeder af børnearbejdere i Bangladesh, der bearbejder tekstiler under kummerlige forhold. Dertil kommer alle de miljømæssige konsekvenser af den hastige og umættelige tekstilproduktion på kloden. Tekstilfarvning er faktisk globalt den næststørste forurener af rent vand efter landbruget, ifølge Videnskab.dk.
Her har Vaude været blandt de første til at møde fremtiden og en mere bæredygtig produktion af beklædning. Foret i jakken består af 100% genbrugsfibre (polyester). Allerede for 10 år siden indførte Vaude sit eget miljømærke “Green shape”, der garanterer miljøvenlige produkter – lavet af bæredygtige materialer. Senere har Vaude også indgået samarbejde og aftaler med WWF Verdensnaturfonden og Greenpeace blandet andet om at arbejde for en PFC-fri (uden flourstoffer) collection. Det er nok en tanke værd når vi klæder os selv og børnene på.

En bred collection af outdoor-produkter

Vaude producerer en lang række outdoor-produkter fra tøj til sko, soveposer og rygsække. Jeg faldt for en fin tophue i 50 % merinould, der fås i samme farver som Snow Cup-jakken. Uld har den gode egenskab, at den varmer også selvom huen bliver fugtig. Huen er blød og varm med et behageligt fleecefor. Tophuen virker derfor betydeligt kraftigere og mere varm end de gængse strikkede tophuer. Den tyskproducerede tophue overholder også Green Shape-kravene – produceret uden brug af skadelige stoffer.

Tophuen er også fra Vaude og består af 50 merino uld og blødt fleecefor, der virkelig kan varme ørerne. Og så passer den perfekt til Snow Cup-jakken, her vist med inderjakken.

Efter dagens test i felten holder jakken (og huen) hvad den lover. Den er varm og behagelig – også ved fysisk aktivitet – og den holder den kolde vind ude. På dagen blev vi ramt af en enkelt, kortvarig byge. Det klarede Snow Cup'en fint, men den massive regntest fra oven udeblev denne gang. Alligevel vil jeg ikke tøve med herfra at give jakken en “thumbs up”. Snow Cup 3-i-1-jakken fås hos Juniorgrej.dk til kr. 1.499.- i både en rød og blå udgave i størrelsen fra 5-6 år til 11-12 år. Den matchende tophue fås også i blå og rød og koster kr. 199,-


NaturGuide.dk tester og sammenligner netbutikkerne i relation til brugervenlighed, sikker netbetaling og kundeanmeldelser. Som altid gør vi opmærksom på at NaturGuide.dk modtager et provenu for annoncer, henvisninger og salg, men vi går aldrig på kompromis med vores egen overbevisning. 10 % gives til naturbevarende formål uden ekstra udgift for forbrugeren. Vi tager forbehold for prisændringer hos producenter og netbutikker.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE