Underbukser af bambus? Vi laver en “vildmarkstest”.

Undertøj af bambus er virkelig begyndt at vinde frem i Danmark. Vi tester et par bæredygtige tights fremstillet af 95% bambus-fibre.

Er tights af bambus behageligere? – og bedre til ikke at optage lugt – og er de hurtigere til at tørre end almindelige bomulds-tights?

Bambusunderbukser
Producentfoto.

Min kone vil nok give mig medhold i, at jeg ikke er den der normalt spenderer meget i moderne herreekvipage eller bekymrer mig meget om metropolernes aktuelle beklædningstrend. Et felt går jeg dog nødigt ned på: outdoor gear! Jeg elsker godt grej og udstyr! Og her kommer beklædning faktisk ret ofte ind i billedet. Dog yderst sjældent i denne artikels kategori: Tights – eller slet og ret underbukser! Og da slet ikke fremstillet af bambus!
NaturGuide.dk modtog fornylig en prøvepakke med herretights fra danske Bambuni.dk. “95 % organisk bambus” fremgår det af indpakningen.

Nu er beklædning lavet af bambus-fiber ikke helt ubekendt for os på Naturguide-redaktionen. Strømper af bambus har længe været populært og vi har tidligere afprøvet og testet adskillige par med overbevisende resultater.

Men nu er turen kommet til tights. Jeg sprang lige ud i det og ned i en størrelse L af de sorte tights! Umiddelbart ganske behageligt. De er bløde og sidder samtidig godt med en god pasform. Jeg kunne ret hurtigt overbevise mig selv om, at det godt kunne blive vanedannende.

Underbukser af bambus - NaturGuide.dk prøver dem af.
Vi testede de nye bambus tights på en vandretur.

Bambus kan dyrkes uden brug af sprøjtegifte.

Som naturmenneske kan jeg godt lide tanken om at bambus – modsat bomuld, ret nemt kan dyrkes uden brug af giftige sprøjtemidler. Bambus kræver ikke nær så meget vand som bomuld, og den vokser hurtigt. Man behøver ikke at bruge sprøjtemidler og kunstgødning, imodsætning til bomuld, der kun sjældent dyrkes økologisk og ofte kræver mange sprøjtemidler. Det bør dog med at man i den efterfølgende behandling bruger blødgøringsmidler, blegning eller farvning af stoffet – og disse parametre bør tænkes ind i den fremtidige produktion af viscose fra bambus, hvis man helt igennem vil markedsføre bambusbeklædning som bæredygtigt. Det rokker dog ikke ved at bambus er mange skridt foran f.eks. bomuld i den henseende.

Hvordan i praksis?

Men en ting er økologien – hvad med praktikken? Hvad med en lang dag med fysisk arbejde ? …og lange kontordage, hvor man sidder på sin popo i en skrivestilling, der ikke levner meget luft til de ædlere dele? Og hvad når man virkelig er på tur derude – i naturen, på vandring eller jagt? Kan tights af bambus gøre det ligeså godt som de klassiske af bomuld? Det skulle komme an på en prøve!

Den forestående weekend skulle bidrage til at gøre os klogere. Iklædt diverse udrustning med de sorte bambus-tights som inderste skanse gik turen til de store kystnære plantage-skove ud mod Jyllands skuldre mod nordvest. En “vildmarkstur” i den tyndest befolkede egn i Danmark.
Det var helt rart igen at få rygsækkens knagende remme på skuldrene og vandrestøvlernes solide såler under fødderne. I løbet af de næste par dage skulle der afprøves en del forskelligt grej – og jeg glemte sandt at sige helt at tænke over mine tights før sengetid henunder aften. De var stadig meget behagelige selvom de sidder tæt og kropsnært og umiddelbart virker de åndbare og temperaturregulerende. De sidstnævnte egenskaber skal nok ligeså meget tilskrives hvordan stoffet er vævet som selve bambus-materialet, men modellen her fra Bambuni synes at tegne lovende.

bambustights
Tightsene er bløde og behagelige.

Tørreevne.

Noget af det jeg ofte har sat pris på er mit tøjs evne til hurtigt at tørre. Især på ferier og rejser i udlandet, hvor medbragt ekstratøj i sagens natur er begrænset. Hurtigttørrende bukser og skjorter gør det uproblematisk at møde en regnbyge.
Jeg fandt et par tights af 100 % bomuld og et ekstra par bambus-tights udover dem jeg havde på. Begge blev dyppet i den nærliggende sø og vredet grundigt op – og hængt til tørre på en gren i solen.
Og vinderen blev….ja, bambussen! Jeg formoder at denne evne også gælder hvis man er våd af sved.

Anti-bakterielle og lugthæmmende?

At naturlige bambus-tights skulle være antibakterielle har jeg ikke kunne finde dokumenteret bevis for selvom det hævdes på alle salgssider, men selv efter tre dages intens brug lugtede de faktisk ikke grimt – og slet ikke sure som et par “vildmandsunderbukser” ellers godt kan blive det, skulle jeg hilse og sige.

Underbukserne består af 95 % bambus og 5 elastan. Elastan er en polyuretan-fiber som har den egenskab at den er meget elastisk og giver underbukserne en god strækkeevne.

Konklusion.

Er tights af bambus behagelige at anvende? – og bedre til ikke at optage lugt? – og er de hurtigere til at tørre end almindelige bomulds-tights? Ud fra foreløbige erfaringer kan jeg kun svare tre gange ja. Bambus tights – i hvert fald den testede model fra Bambuni.dk, er meget bløde – og hverken klør eller kradser på nogen måde.
Ud fra erfaringer med tidligere testede bambus-strømper, kan jeg måske forestille mig at holdbarheden og slidstyrken er dårlige end tilsvarende bomulds-tights, men det opvejes for mit vedkommende af bambussens gode egenskaber, herunder bæredygtigheden, der hvor bambussen vokser og produceres. Og som min kone siger; “de sidder bare godt på dig” – hvilket heller ikke er uvæsentligt 🙂

Bambuni-tightsene er designet og syet i Danmark og Polen. Et par 95 % bambus tights fra Bambuni.dk kan i skrivende stund købes med 59 kr. besparelse pr. par, hvis man køber 10 par ad gangen. Det kan derfor være et godt fif at handle sammen med et par venner.

Artiklen er sponsoreret, men uafhængigt testet og vurderet af NaturGuide.dk.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder