Traditionel afrikansk trofæjagt under pres.

Trofæjagt er under pres. Flere afrikanske lande mener at de får for lidt del i gevinsten ved at lade vesterlændinge dyrke jagtsport på de afrikanske dyr. Foto: Jitka Erbenová , Wikimedia Commons.
Trofæjagt er under pres. Flere afrikanske lande mener at de får for lidt del i gevinsten ved at lade vesterlændinge dyrke jagtsport på de afrikanske dyr. Foto: Jitka Erbenová , Wikimedia Commons.

Afrika tjener for lidt på trofæjægere fra Vesten.
En ny rapport konkluderer, at det økonomiske udbytte de afrikanske lande får ud af trofæjagt er forsvindende lille. Rapporten er udarbejdet af økonomer fra IFAW International Fund for Animal Welfare.

Jagtindustrien står kun bag 1,8 % turistindtægterne i de afrikanske lande.
Det har været hævdet at jagtindustrien udgør en vigtig økonomisk andel af mange afrikanske landes indtægter. Det gør økonomerne bag rapporten op med. Jagtindustrien står kun bag 1,8 % turistindtægterne i de afrikanske lande, der tillader trofæjagt. Af rapporten fremgår desuden, at kun en meget lille del af den økonomiske gevinst ved trofæjagt når ud i landdistrikterne.
Ifølge økonom Rod Campbell, som er en af de ansvarlige for rapporten, så er det forkert at tro, at trofæjagt spiller en væsentlig rolle i den afrikanske økonomiske udvikling. Den nye rapport konkluderer endvidere, at fotosafari og almindelig safari, hvor naturen nydes uden skydevåben, er meget mere attraktiv set ud fra et økonomisk synspunkt.

Trofæjagt kritiseres for at udgøre en trussel mod bestanden af løver.
I løbet af de sidste 3 årtier er bestanden af afrikanske løver halveret og en af grundene skyldes trofæjagt, hævder rapporten. Hvis den tendens fortsætter, ender det med, at man ødelægger den del af turistindustrien som netop er økonomisk aktraktiv.
Trofæjægerne skyder hvert år mellem 500-600 løver i Afrika og over 60 % af disse trofæer bliver sendt til USA. Nu vil flere organisationer, udover at lægge pres på de afrikanske lande som tillader trofæjagt, også lægge pres på USA.
Rapporten kommer samtidig med, at det overvejes at sætte den afrikanske løve på listen over truede dyrearter.

Tilhængere af trofæjagt hævder at jagten kan beskytte arterne.
Mange steder ses rovdyr som løver som en trussel mod husdyr og elefanter kan f.eks. ødelægge afgrøder. Ved at lade vesterlændinge betale tusindevis af kroner for at skyde en løve eller en elefant, får dyrene pludselig en værdi for lokalbefolkningen, der alternativt selv ville skyde dyrene for at beskytte dyrehold og afgrøder. Det hævder i hvert fald flere jagtrejsebureauer.

Flere afrikanske lande overvejer dog et forbud mod trofæjagt og Botswana ventes at indføre stramninger eller direkte forbud mod trofæjagt fra 2014.

Se rapporten her: Ecolarge 2013 (pdf), engelsk

Kilde: IFAW.org

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE