Admiralen – den beundringsværdige.
Admiralerne (Vanessa atalanta) indtager landet her fra sensommeren og frem til oktober. Der er ikke tale om søofficerer, men om en af sensommerens og efterårets smukkeste sommerfugle. Navnet på den iøjnefaldende sommerfugl stammer oprindeligt fra det gamle svenske navn Ammiralis, der er afledt af det latinske ammirabilis, der betyder “den beundringsværdige” og som intet har med admiraler at gøre.
Overalt i haver, hvor der er blomstrende stauder og især under frugttræer, hvor der er nedfaldne, overmodne blommer, mirabeller eller andre frugter, kan admiralerne netop nu ses i stort tal. I skoven, hvor et såret træ drypper saft, kan store flokke af admiraler samles til fornøjelse og forundring for skovgæsten.
Man behøver dog ikke at have overmoden frugt eller blomstrende stauder for at lokke admiralerne til. Lidt billig rødvin og lidt sukker kan gøre det. Sommerfuglen kan lugte alkoholen på flere hundrede meters afstand og følger duftsporet frem til kilden.
Sukkerlokning, sådan gør du:
Hæld en billig flaske rødvin i en gryde sammen med knap et kg sukker (mindre portioner kan også gøre det). Opvarm rødvinen så sukkeret opløses. Tag nogle snore eller stof-strimler af naturmateriale (suger bedst) og læg det i blød i rødvinslagen i ca. 1 døgn. Hæng derefter snore og/eller stofstrimler op i haven, hvor der er sol og læ. Er der admiraler i området vil de snart blive tiltrukket af lokkemaden. Du kan alternativt også smøre lagen på en træstamme med ru bark.
Den danske vinter er for kold for admiralen.
Det særlige ved admiralen er at den kun er på besøg fra de sydligere himmelstrøg. I modsætning til f.eks. Nældens Takvinge og Dagpåfugleøje kan admiralen ikke overleve den danske vinter og må trække bort. Nogle få forsøger dog alligevel at tage kampen op, men de besidder ikke Citronsommerfuglens eller de øvrige “fastboende” sommerfugles evner til at søge ind i huller og sprækker, men sætter sig skæbnesvangert til at overvintre frit fremme på grene og nedfaldne blade. I en dansk normal vinter overlever den ikke.
Admiralen – havets behersker.
Ordet admiral stammer fra det arabiske amir al-bahr, der betyder “havets behersker. Selvom sommerfuglens navn ikke er afledt heraf, er navnet alligevel ikke helt ved siden af. Admiralen kan nemlig, ligesom tidselsommerfuglen, flyve over imponerende afstande og den træffes undertiden på Færøerne og er endda truffet på Grønland. Man forbavses over, at så lille et insekt med så skrøbelige vinger, kan flyve så mange kilometre over åbent hav uden af finde hvil. En tanke værd næste gang du støder på den sort-orange sommerfugl.
Lang rejse hjem inden vinteren kommer.
Men selvom admiralen kun er en gæst, der hyppigst lader sig skue fra august til sidst i september, så er den ligeså dansk at betragte som svalerne. Størstedelen af sensommerens admiraler er nemlig kommet til verden og opvokset her til lands, da de er efterkommere af de eksemplarer, der nåede landet fra Sydeuropa først på sommeren og lagde æg på brændenælderne. Her klækkes de og flyver ud til sensommerens blomster og gærende nedfaldsfrugter – inden de, for de flestes vedkommende, trækker den lange tur tilbage til Sydeuropa før vinteren sætter ind.
/NL