Skovsnegle kan tage fugleunger

De store snegle er mest kendt som planteædere (foto), men nu viser det sig at sneglene ikke går af vejen for animalsk føde i form af fugleunger.
De store snegle er mest kendt som planteædere (foto), men nu viser det sig at sneglene ikke går af vejen for animalsk føde i form af fugleunger.

Forskere: Store skovsnegle og dræbersnegle kan æde og dræbe fugleunger.

Nogle fugleunger får tilsyneladende en slimet afslutning på et kort liv. Store, sultne snegle er registreret indtage fuglereder, hvor sneglen er begyndt at spise af de levende unger. Det skriver NewScientist.com.

Katarzyna Turzańska fra Wroclaw-universitetet i Polen, har studeret fænomenet som hun først stødte på ved et tilfælde.
Hun og Justyna Chachulska, en kollega ved universitetet i Zielona Góra i Polen, studerede tornsangere nær Wroclaw i Polen, da de opdagede en snegl af Arion-slægten (skovsnegle) i en rede med nyklækkede unger. Dagen efter var sneglen væk. Fugleungerne var døde. Fugleungerne havde betydelige skader på kroppen, der pegede på sneglen som synderen.
“Vi kunne ikke tro, at en skovsnegl havde dræbt fugleungerne,” siger Turzańska. “Vi talte med mange erfarne ornitologer, men ingen af dem havde observeret aggressiv adfærd fra snegle over for fugle før.”
Men det viste sig, at dette ikke var et enkeltstående tilfælde: Turzańska og Chachulska opdagede, at der også havde været rapporter om denne type adfærd tidligere. De fleste tilfælde var registreret i Europa, og oftest hos fugle som tornsanger, rørsanger og gransanger.

Nogle eksempler beskriver konkrete snegleangreb, hvor sneglene utvetydigt æder af fugleungerne. Andre eksempler beskriver hvordan sårede og dræbte fugleunger havde skader, der adskiller sig fra andre rovdyrangreb og hvor slimspor og snegleekskrementer indikerer at snegle stod bag fuglenes død.

Der er registreret flere tilfælde, hvor snegle har opsøgt fuglereder og ædt af fugleungerne.
Der er registreret flere tilfælde, hvor snegle har opsøgt fuglereder og ædt af fugleungerne.

For mange kommer denne snegleadfærd som en overraskelse. Zoolog Ben Rowson fra nationalmuseet i Wales, Storbritannien, siger han ikke havde kendskab til alle disse tilfælde af snegle, der æder fugleunger.

Forældrefuglene forsvarer ikke ungerne

Overraskende nok ser forældrefuglene ikke ud til at forsvare deres unger mod de store, indtrængende snegle. Måske skyldes det at denne form for predation og angreb fra snegle sker forholdsvist sjældent, så fuglene ikke har udviklet en forståelse for at forsvare sig mod sneglene. En munk (sangfugl, red.) er endda set ruge henover en snegl, der åd af dens døde fugleunge i reden.

Det er de tre store snegle af Arion-slægten; Sort skovsnegl (Arion ater), Rød skovsnegl (Arion rufus) og Iberisk skovsnegl (Arion vulgaris) – bedre kendt som dræbersnegl, der står bag tilfældene med predation på fugleunger.
/NL
Kilde: Newscientist.com.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE