Tab dig med et koldt gys

Vinterbadning er i stigende grad populært – og trenden ser ud til at forsætte. Det kolde gys styrker tilsyneladende ikke kun immunforsvaret, men er også god motion for blodomløbet. Meget tyder på at det kolde gys også hjælper med at brænde kalorier. Kulden aktiverer nemlig det såkaldte brune fedt, der forbrænder energi.

Vinterbadning er i stigende grad blevet populært blandt danskerne. Meget tyder på at vinterbadning har en positiv effekt på vores sundhed og humør. Vinterbadning er ikke kun et koldt gys, men kan også være en naturoplevelse og en personlig styrkelse og selvkontrol. Mange vinterbadere tilkendegiver at de simpelthen bliver i bedre humør efter en dukkert. Videnskaben forklarer det med at der frigives en masse signalstoffer i hjernen: adrenalin, noadrenalin, serotonin, kortisol og dopamin. Signalstofferne bevirker dels, at blodkarrene trækker sig sammen og afslappes, og dels har de en positiv effekt på humøret.

Med omkring 8000 km kyst er det ikke strande som danskerne mangler når det gælder vinterbadning, der i stigende grad er blevet populært. Foto: Lekcej | Dreamstime.com

Brunt fedt og hvidt fedt

Fedt er ikke længere bare fedt. Alle pattedyr har både hvidt og brunt fedtvæv. Det hvide fedt er det de fleste af os har lidt rigeligt af. Fedtets funktion er at oplagre overskydende energi. Fedtet ophobes, når vi indtager flere kalorier end vi forbrænder.

Brunt fedt er et fedtdepot i kroppen, som særligt findes ved hals- og kravebenet og ned langs rygsøjlen. Det er fedt, som er godt for kroppen modsat hvidt fedtvæv, og som man gerne skal have så meget som muligt af i kroppen, da det øger forbrændingen, når det aktiveres. Det særlige ved brunt fedt er, at det forbrænder energi ved kulde. Det hvide fedt sætter sig over hele kroppen – mens brun fedtvæv findes hovedsageligt i mindre områder omkring nakke og kraveben. 

Når vi bliver udsat for kulde registreres det i hjernen, som derefter via nervebanerne stimulerer det brune fedtvæv til at udføre en varmedannende proces kaldet termogenese. Under varmeproduktionen, thermogenesen, forbrændes store mængder energi i form af lagret fedtstof, for at få energi til varmeudviklingen.

Når vi fryser er der “følere” i huden, der sender besked til hjernen om, at vi har det koldt, og så vil det brune fedt sætte en opvarmning i gang – og dermed starter en kalorieforbrænding. Foto: Mikhail Dudarev, Dreamstime.com.
Aktuelle annoncepriser og tilbud (opdateres hver uge)

En nyere undersøgelse fra National Institutes of Health (NIH) i Washington viser, at kuldegysninger er lige så effektive til at omdanne hvidt fedt til det energiforbrændende brunt fedt som motion. Forskernes og lægevidenskabens interesse for brunt fedt er steget markant de seneste år, fordi dens energiforbrændende evne måske gør det til en mulig behandling af fedme og diabetes.

“I princippet kan man fryse sig slankere”

Få gode råd og viden i bogen “hop i havet”.

Et dansk forsøg er ved at blive analyseret

En dansk undersøgelse af Susanna Søberg er ph.d.-studerende på Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet, er ved at finde ud af om vi på en naturlig måde kan “starte” det brune fedt. Såfremt vinterbadning øger mængden af brunt fedt eller funktionen af det brune fedt, vil vinterbadning kunne anbefales som en måde, man kan aktivere sit brune fedt på. Forskerne ved, at det, der aktiverer det brune fedt allermest, er kulde. Teorien er, at vinterbaderne får mere brunt fedt eller opnår en bedre funktion af kroppens eksisterende brune fedt. Vi vil netop gerne aktivere det brune fedt, da det forbrænder fedt og sukker fra blodbanen – og derfor kan vinterbadning være interessant. I princippet kan vi fryse os slankere, eksempelvis hvis vi opholder os et par minutter i vandet, så bliver det brune fedt aktiveret.

Bog om vinterbadning – “hop i havet”

Susanna Søberg, Rigshospitalet, udgav sidste år bogen ”Hop i havet” om vinterbadning. Her er der masser af gode råd, viden og interviews fra hendes forskning omkring vinterbadning – og på hvilken måde det påvirker vores helbred. I bogen får du nogle konkrete råd til, hvordan du selv kan blive vinterbade og komme i kontakt med naturen.
Boges fås også som e-bog og lydbog.

Se også “Ud i kulden, så du ikke bliver forkølet

Aktuelle annoncepriser og tilbud (opdateres hver uge)
Det er en god ide at begynde med vinterbadning allerede i efteråret for gradvist at vænne kroppen til det kolde vand. Her er det artiklens forfatter, der tager sig et frisk dyp.

Kilder: videnskab.dk, netdoktor.dk, diabetes.dk, klogkost.dk, ånderum.dk, kristeligt-dagblad.dk, harvardmagazine.com. Featured foto: Dmitry Maslov, Dreamstime.com.


NaturGuide.dk tester og sammenligner netbutikkerne i relation til brugervenlighed, sikker netbetaling og kundeanmeldelser. Som altid gør vi opmærksom på at NaturGuide.dk modtager et provenu for annoncer, henvisninger og salg, men vi går aldrig på kompromis med vores egen overbevisning. 10 % gives til naturbevarende formål uden ekstra udgift for forbrugeren. Vi tager forbehold for prisændringer hos producenter og netbutikker.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE