Varme fødder i en kold tid!

Når først fødderne er blevet kolde og våd, føles resten af kroppen oftest også kold. Men hvordan undgår man at komme dertil. Her kommer nogle gode råd til at holde fødderne varme og tørre når du færdes ude i naturen.

Husk huen.
Ja du læste rigtigt! Husk huen er det første råd. Det lyder lidt skørt når det nu er fødderne som er i fokus, men der er en fornuftig forklaring. I koldt vejr mister vi en god del af vores kropsvarme gennem det utildækkede hoved (måske 10 %) og hvis kroppen skal bruge en væsentlig del sin energi til at kompensere for det store varmetab omkring hovedet, er der unægtelig mindre energi og overskud til at varme fødderne.

Annonce:
STORT UDVALG AF VANDRESTØVLER FRA PRO-OUTDOOR

Vandtætte støvler med plads.
Fugtighed er nok den største synder når det kommer til kolde fødder. Derfor er det vigtigt, at bruge vandtætte støvler når man er udenfor i den kolde tid. Gerne støvler med en membran som eksempelvis Gore-Tex, der holder vand ude, men alligevel tillader at sved kan komme ud. Det er også vigtigt, at der er plads i støvlerne. Et par varme og vandtætte støvler har ingen, ja nærmest modsat effekt, hvis man har så tykke sokker på, at tæerne ikke kan bevæges. Det stopper nemlig for blodcirkulationen og så bliver fødderne kolde og følelsesløse.

Explorer Kvinde Highlander Uldsokker testet af NaturGuide.dk med “thumps up”. Sokkerne fås bl.a. hos Vandreshoppen (annoncelink til butik)..

Uldsokker.
Der findes et væld af forskellige strømper, men når det drejer sig om at holde varmen er der ikke noget som kan slå uld. Uld er et af de bedste naturmaterialer til at regulere kropstemperaturen både i kulde og varme. Uld både isolerer og holder på varmen. Dertil kommer, at det transporterer fugt væk fra kroppen og tørrer relativt hurtigt. Endnu en sidegevinst er, at uld har en naturlig antibakteriel egenskab der blandt andet hæmmer lugten af sved.
Uld kan være mange ting, men især merinould er populært, da det er blødt og ikke kradser.
Vi har selv god erfaring med merino-uldsokker fra Aclima (annoncelink til butik). Sokkerne glider ikke ned, hvilket kan være irriterende – og har desuden god pasform.
Hvis man ikke har et par gode vandresokker i uld er det vigtigt, at have skifte sokker/strømper med så eventuelle våde strømper ofte kan skiftes under en længere vandretur.

Annonce:
NORSKE ARMY SOKKER I ULD FRA VANDRESHOPPEN

Uld fra merino-får er populært til beklædning da det ikke kradser. Foto: Fir0002/Flagstaffotos, Wikipedia, GFDL v1.2.

Indlægssåler.
Hvis der er plads i støvlerne kan en løsning også være at lægge en ekstra indlægssål i. Her kan det også være et plus hvis sålen er af uld. En anden løsning kan være en sål med alufolie på den ene side hvor folie skal vende nedad. Har man et gammelt liggeunderlag kan man også klippe et par såler ud af den og lægge i støvlerne. Det kræver dog, at der er rigtig god plads i støvlen. Ellers blokerer man for blodcirkulationen.

Andre fif til at holde varmen:

  • Bevæg dig hvis du har muligheden og vrik med fødderne. Det hjælper på blodcirkulationen.
  • Drik noget varmt. Det hjælper på at få varmen i hele kroppen og derved også fødderne.
  • Køb små kemiske fodvarmer pakker. De kan afgive varme i 3-6 timer.
  • Køb elektroniske varmestrømper. Her er der indbygget et varmeelement i strømpen.
  • Kroppens forbrænding stiger når det er koldt så spis gerne lidt inden og under din tur ude i kulden.
  • Tag en termokande med noget varmt med når du skal på tur.
  • Det er vigtigt at du holder kroppen tør, da vand er 25 gange mere varmeledende end luft. Ved at klæde dig på ”lag på lag” kan du nemt regulere på tøjet hvis det bliver for varmt og inden at du bliver våd af sved.

MR/

Kilde:konditions.com, friluftsland.dk

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE