Svampekniven som værktøj – tips og fordele.

Find den rigtige svampekniv Find den rigtige svampekniv – og brug den som et godt værktøj.

At samle svampe er heldigvis ikke noget, der kræver meget udstyr. En god svampebog (find et godt udvalg her: svampebøger (annoncelink til Saxo), en svampekurv, så svampene ikke bliver klemt og gerne en svampekniv med børster, er alt hvad du behøver.

Undgå trevlede svampestokke, jord og blade ved brug af svampekniv. 
Svampekniven har den fordel at det er let at skære svampestokken over når svampene indsamles og man undgår en knækket, trevlet svampestok.

En tragtkantarel plukket uden brug af kniv. Det resulterer ofte i trevlede stokke og jord og blade fra rodstokken i tilgift.

Man kan sagtens plukke svampe uden svampekniv, men det betyder ofte at man får en del af jordstokken med op som alligevel skæres af når svampene rengøres til tilberedning. Her gør svampekniven arbejdsgangen lettere. Desuden finder jeg ofte fine svampe, hvor dyr har spist et lille hjørne. Det skærer jeg hurtigt fra i samme arbejdsgang inden svampen kommer i kurven.

Knive med børster.
Mange svampeknive er udstyret med børster i den ene ende. Med børsterne kan man hurtigt børste grannåle ud af svampenes lameller f.eks. hos kantareller, hvilket igen gør det meget nemmere når man kommer hjem i køkkenet.

Brug af svampekniv har ikke betydning for selve svampen eller dennes genvækst i de kommende år. Det er alene et godt redskab, der gør håndteringen og rengøringen af svampene lettere i felten.

Mange typer og modeller af svampeknive.
Der findes svampeknive, der er udformet som rene kunstværker – og som kan gå i arv i generationer og der findes helt billige svampeknive, der dog som oftest løser opgaven ligeså godt som de dyre knive. Herunder har jeg fundet nogle eksempler, der alle kan købes på nettet.

Svampekniv fra Opinel (N°8) med børster af vildsvinehår

(annoncelink til butik)

Opinel N°8 er en god, klassisk fransk produceret svampekniv med skæfte i bøgetræ og børste af vildsvinehår. Knivklingen er 8 cm og kniven kan fint anvendes til både små og store svampe. Skaftet i bøgetræ giver både et godt greb, holdbarhed og et smukt udseende. Foldefunktionen har indbygget sikkerhedsring, der gør kniven let og sikker at tage med. Kniven kan i øjeblikket købes online hos spejdernes egen butik 55nord.dk for under 200,00 kr. (annoncelink til tilbud).
Kniven kan i øvrigt fås i flot gaveæske i oliventræ med tilhørende smart knivskede til bæltet. Se mere her.

Maserin svampekniv

(annoncelink til butik)

Masering svampekniv

Italienske Maserin er kendt for kvalitetsjagtknive, men laver også forskellige, flotte svampeknive. Maserin har mange modeller bl.a. denne med let buet skæfte i flot, mørk valnøddetræ. Med indbygget pincet og børste i enden af skæftet. Rustfri klinge på 8 cm og en totallængde på 22,5 cm. Kniven koster kr. 359,- (annoncelink til tilbud).

Maserin svampekniv

Denne italienske Maserin-svampekniv har en bladlængde på 8 cm. Skæftet er lavet af afrikansk Bubingatræ, der også af og til kaldes for African rosewood. I skæftet er indbygget en børste, der kan foldes ud, men ellers er beskyttet i skæftet når børsten ikke er i brug. En lækker og praktisk kniv, der koster kr. 499,- (annoncelink til tilbud set hos Korsholm).

Brug svampekniven som hjælp til bestemmelse.
En svampekniv kan også bruges som led i svampens bestemmelse. F.eks. ved at gennemskære hatten og se om svampen rødmer eller blåner – eller blot for at tjekke svampenes kvalitet, hvor man ved et snit gennem svampen kan tjekke for evt. svampemyg. Alt i alt er svampekniven et rigtig godt værktøj til sommerens og efterårets svampejagt.
/NL

Et snit med svampekniven afslører at denne mælkehat har orange mælk – og dermed hører til de spiselige mælkehatte.

NaturGuide.dk tester og sammenligner netbutikkerne i relation til brugervenlighed, sikker netbetaling og kundeanmeldelser. Som altid gør vi opmærksom på at NaturGuide.dk modtager et provenu for annoncer og henvisning og salg, men vi går aldrig på kompromis med vores egen overbevisning. 10 % gives til naturbevarende formål uden ekstra udgift for forbrugeren. Vi tager forbehold for prisændringer hos producenter og netbutikker.

Læs også...

Seneste..

Mere fra NaturGuide.dk