Krølhåret Pragtbæger – en rigtig forårssvamp!

Lignende artikler

Den farverige svamp, Krølhåret Pragtbæger er glad for grene med mos. Foto: H. Krisp CC BY 3,0, Wikimedia

En af forårets mest farverige svampe må bestemt være Krølhåret Pragtbæger. Med sit smukke, dyb røde bæger lyser den op i starten af foråret, hvor naturen mange steder endnu ikke har sluppet sine grålige og farveløse vinternuancer.

Farverigt forår.
Faktisk kan man være heldig at finde krølhåret pragtbæger (Sarcoscypha austriaca) så tidlig som i januar måned. I vintermånederne er det nok de færreste som kigger efter svampe, men i takt med at foråret gør sit indtog kommer flere og flere mennesker også ud i naturen og får øjnene op for den farverige svamp. Krølhåret Pragtbæger er en nedbrydersvamp som lever på nedfaldne løvgrene oftest på grene af pil som er dækket af mos. Den foretrækker våd til fugtig bund.

Krølhåret Pragtbæger vokser enkeltvis eller i flokke. Foto: Horst CC BY-SA 3,0

En svamp blev til to.
Krølhåret Pragtbæger har en dobbeltgænger, nemlig Skarlagen-Pragtbæger. Tidligere hed begge Skarlagen Bægersvamp, da man ikke vidste, at der var mere end en art i slægten. De to svampe kan da også kun med sikkerhed kendes fra hinanden ved hjælp af mikroskopi. Skarlagen Pragtbæger er dog mere sjælden end den Krølhåret og foretrækker også mere tør og kalkholdig bund. Den ses især på bøg.

 

Vidste du, at de fleste bægersvampe udskyder sporerne når luftfugtigheden stiger. Ved at ånde på svampen kan man fremprovokere sporeafgivelsen som både kan ses og høres. Svampen ser nærmest ud til at ryge.

Fakta om Krølhåret Pragtbæger:

  • Bægeret er 1-8 cm. bred og 0,5-3 cm høj.
  • Stokken er 0-3 cm høj og 3-5 mm. bred.
  • Svampen er ikke spiselig.
  • Sporerne er hvide.
  • Ydersiden af bægeret er dækket af krøllede hvide hår.
  • Er sjælden i Vest- og Nordjylland.

MR/

Kilde: vestrehus.dk, Politikkens store svampebog af Thomas Læssøe, fugleognatur.dk. Featured foto: Dan Molter CC BY-SA 3,0, Wikimedia.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,071FansLike
2,403FølgereFølg

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close