Krølhåret Pragtbæger – en rigtig forårssvamp!

Den farverige svamp, Krølhåret Pragtbæger er glad for grene med mos. Foto: H. Krisp CC BY 3,0, Wikimedia

En af forårets mest farverige svampe må bestemt være Krølhåret Pragtbæger. Med sit smukke, dyb røde bæger lyser den op i starten af foråret, hvor naturen mange steder endnu ikke har sluppet sine grålige og farveløse vinternuancer.

Farverigt forår.
Faktisk kan man være heldig at finde krølhåret pragtbæger (Sarcoscypha austriaca) så tidlig som i januar måned. I vintermånederne er det nok de færreste som kigger efter svampe, men i takt med at foråret gør sit indtog kommer flere og flere mennesker også ud i naturen og får øjnene op for den farverige svamp. Krølhåret Pragtbæger er en nedbrydersvamp som lever på nedfaldne løvgrene oftest på grene af pil som er dækket af mos. Den foretrækker våd til fugtig bund.

Krølhåret Pragtbæger vokser enkeltvis eller i flokke. Foto: Horst CC BY-SA 3,0

En svamp blev til to.
Krølhåret Pragtbæger har en dobbeltgænger, nemlig Skarlagen-Pragtbæger. Tidligere hed begge Skarlagen Bægersvamp, da man ikke vidste, at der var mere end en art i slægten. De to svampe kan da også kun med sikkerhed kendes fra hinanden ved hjælp af mikroskopi. Skarlagen Pragtbæger er dog mere sjælden end den Krølhåret og foretrækker også mere tør og kalkholdig bund. Den ses især på bøg.

 

Vidste du, at de fleste bægersvampe udskyder sporerne når luftfugtigheden stiger. Ved at ånde på svampen kan man fremprovokere sporeafgivelsen som både kan ses og høres. Svampen ser nærmest ud til at ryge.

Fakta om Krølhåret Pragtbæger:

  • Bægeret er 1-8 cm. bred og 0,5-3 cm høj.
  • Stokken er 0-3 cm høj og 3-5 mm. bred.
  • Svampen er ikke spiselig.
  • Sporerne er hvide.
  • Ydersiden af bægeret er dækket af krøllede hvide hår.
  • Er sjælden i Vest- og Nordjylland.

MR/

Kilde: vestrehus.dk, Politikkens store svampebog af Thomas Læssøe, fugleognatur.dk. Featured foto: Dan Molter CC BY-SA 3,0, Wikimedia.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE