Hvorfor hedder det en skørhat?

Lignende artikler

En læser spørger til de prægtige, røde skørhatte og spørger hvorfor det hedder en “skørhat”?

Skørhattene er meget udbredte i de danske skove. Især de prægtige, røde gift-skørhatte bemærkes. Det er ikke fordi at man nødvendigvis bliver skør af at spise skørhatte. Selvom mange tror det er gift-skørhattene reelt ikke giftige, men smager skarpt og ubehageligt og er derfor uspiselige.
Det danske navn skørhat skal nok finde sin forklaring i at selve svampen er skør, d.v.s. den brækker og smuldrer i stykker som tør ost eller gær, hvis man knækker stokken. Der er ingen trevler som hos mange andre arter.

Der findes mange arter af skørhatte i Danmark. Mere end 100 arter. De smukke gift-skørhatte, som f.eks. Stor Giftskørhat, kan minde lidt om Rød fluesvamp – blot uden fluesvampens hvide prikker på hatten. Der findes dog også skørhatte med brun og gullig hat. En af de mest almindelige er Okkergul Skørhat.

Stokken på skørhatte brækker som gær, hvilke er et af kendetegnene for gruppen.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,071FansLike
2,393FølgereFølg

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close