Sommerlandets nøjsomme blåmunke

Lignende artikler

BlåmunkeDet er nærmest bare hvidt strandsand – knastørt uden antydning af fugt og væde. Alligevel står den der – blåmunken med fine, lyseblå blomster.

Blåmunken er nøjsom som en munk i et kloster. Den kan vokse på tørre bjergskråninger. Det latinske navn er Jasione montana. Montana betyder voksende i bjerge. I vores bjergløse land findes den gerne på tørre og næringsfattige lokaliteter, hvor den ikke udkonkurreres af kulturlandskabets mere grådige arter. Vi finder den gerne på klitheden eller tørre overdrev.

På en vandretur henover klitheden lyser de fine blåmunke op.

Ofte må man undres over den lille plante, der formår at holde livet under så fattige kår.
Jeg mødte den fornylig på en vandretur henover klitheden ved Skagens Gren. Den brændende sol kastede lange skygger i sandet, alligevel stod den opret i det tørre sand med de fineste, himmelblå blomster.
Navnet blåmunke refererer ikke nødvendigvis til tidligere tiders munkebrødre i klosterne, men måske snarere til de blå, “tunge” hoveder, idet  ordet “munk” i gamle dage også havde betydningen “tung hammer”.

Imponerende at de nøjsomme blåmunke kan holde livet i det tørre sand i klitterne.

Den kugleformede, lyseblå blomst består i virkeligheden af mange, enkle blomster. Den mælkesaftholdige plante blomstrer i juni-august.
/NL

Kilder: skoven-i-skolen.dk, Danmarks Planter/Gyldendal.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,112FansLike
2,492FølgereFølg

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close