Flere læsere har skrevet til os, at de har besøg af en “anderledes, hvid sommerfugl” i haven.
De medsendte fotos har afsløret at det er hvid fjermøl (Pterophorus pentadactyla), der er på spil. Den er næsten så stor som en dagsommerfugl, men hører til fjermøllene. Ved nærsyn ligner det næsten et væsen med englevinger. Ikke underligt at det hvide insekt formår at vække opmærksomhed.
Hvidt fjermøls larver lever på snerle
I min egen have har jeg også hyppigt besøg af det hvide fjermøl, der i øvrigt er den største art af danske fjermøl med et vingefang på ca. 3 cm. Jeg har masser af snerler i haven – og netop snerler tiltrækker hvid fjermøl, da møllets larver lever i snerleblade som de spinder sammen.
Fjermøllet gør ikke skade på haven – udover at larverne lever på snerlen. Godt nok er snerlerne smukke, men de kravler frem og snor sig om stort set alle havens vækster. Det er derfor kun fint, hvis fjermøllets larver kan holde snerlerne lidt i ave.
Hvid fjermøl har fjerdelte vinger, der faktisk godt kan minde om fjer.
Flyver i sommernatten, men kan også ses om dagen
Insektet flyver henunder aften og i sommernatten.
Når jeg selv oplever hvidt fjermøl i haven, er det næsten altid når jeg har forstyrret det hvilende møl. Senest da jeg slog nogle brændenælder bagerst i haven. I den tætte vegetation havde møllet fundet hvile for dagen, men flaksede nu rundt for snart at dykke ned mellem græs og bregner få meter længere fremme. Den gemmer sig gerne på undersiden af blade.
I de mørke timer kan hvidt fjermøl ofte tiltrækkes af lys fra husets vinduer – og ses sidde på ruden.