Kan snogen bide?

Hugormen er giftig – og man skal undgå at blive bidt af slangen, men hvad med snogen, Danmarks største slange? Kan snogen også bide?

Snogen er Danmarks største slange og kan blive op til 140 cm. Læg mærke til de gule nakkepletter. Snogens klassiske kendetegn. Foto: Miroslav Hlavko, Dreamstime.

En læser har oplevet en snog i haven, der opførte sig truende som om den ville bide – og spørger kan snogen rent faktisk finde på at bide?

Svaret er teoretisk ja, siger naturvejleder Niels Lisborg, men i praksis sker det stort set aldrig. Snogen har ikke gifttænder ligesom hugormen og forsvarer sig ikke ved bid, men trænges den op i et hjørne uden mulighed for flugt kan den løfte hovedet og hvæse faretruende – næsten på kobra-manér. Snogen kan også lave skinangreb ved at hugge ud i luften. Det sker dog som regel med lukket mund.

Snogen kan finde på at spille død når den føler sig truet. Det gør den ganske overbevisende som her på billedet. Foto: Valentina Moraru, Dreamstime.

Snogen har normalt en helt anden forsvarstaktik, hvis den ikke kan stikke af. Den kan udskille et meget ildelugtende sekret fra analkirtlerne. Snogen bruger også ofte den taktik at spille død. I sådanne tilfælde vil slangen blot hænge slapt ned, hvis man løfter den op i hånden. Det ser meget overbevisende ud.
Der kendes dog eksempler på mennesker, der er blevet bidt af en snog og selvom biddet ikke er giftigt som sådan, skal man være opmærksom på risikoen for infektion.

Kilde: Researchgate (link). Featured foto: Vav63, Dreamstime.com.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder