Sjælden ørkengræshoppe fundet på Lolland

Den sjældne blåvingede ørkengræshoppe har hidtil kun være at finde på Bornholm. Nu er den også fundet i et naturområde på Lolland.

Det var Jens Thorving Andersen fra Hempelfonden, der opdagede og fotograferede den sjældne græshoppe i naturområdet Saksfjed Vildmark på Lolland.
Den blåvingede ørkengræshoppe, der regnes for kritisk truet, er iflg. Jens Thorving Andersen formodentlig kommet til Lolland fra Tyskland. Græshoppen er nemlig en dygtig flyver og kan godt krydse Femern Bælt. Han vil nu sammen med sine kollegaer undersøge om der er flere af de truede blåvingede ørkengræshopper i området.
Græshoppen kan være vanskelig at få øje på, da den har en mesterlig kamuflage.

Blåvinget ørkengræshoppe er godt kamufleret. De blå vinger ses kun flygtigt når græshoppen flyver i lange spring. Her fotograferet på Øland, Sverige. Arkivfoto: Niels Lisborg.

Saksfjeld Vildmark

Saksfjed Vildmark, der er ejet af Hempelfonden, er på 775 hektar og de store arealer græsses bl.a. af vilde heste som hjælper med at holde landskabet åbent. Hestenes færdsel skaber også pletter med bare sandflader hist og her – og levesteder for ørkengræshoppen.

Hempelfonden arbejder for at genoprette naturen i Saksfjed Vildmark og har et mål om at skabe ny viden når det gælder om at sikre større biodiversitet på arealer, der tidligere har været i produktion. Læs mere om Saksfjed Vildmark.

FAKTA BLÅVINGET ØRKENGRÆSHOPPE:
* Blåvinget ørkengræshoppe kan blive 13-29 mm lang – hunnen er størst.
* Græshoppen har et lidt gråspættet udseende med to mørkegrå eller sorte bånd på forvingerne.
* Den inderste del af forvingen er blå – heraf navnet blåvinget.
* Arten er en god flyver.
* Levestedet kræver åbne sandflader og lav bevoksning, ofte varme og tørre lokaliteter som sandede overdrev, heder eller klitter.
* Den voksne græshoppe kan ses fra juli til oktober.

Kilde: dr.dk, naturbasen.dk. Frontfoto: Arkivfoto: Niels Lisborg/Blåvinget ørkengræshoppe

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder