Ravlygter og ravruskende ravvejr

Sådan finder du rav
Tag ud til kysten i vinterhalvåret efter et par dage med blæst – og kig i opskyllet blandt tang og skaller.

Kig i opskyllet blandt tang og skaller efter en god efterårskuling – eller udnyt den mørke vinteraften og brug særlige lygter med ultraviolet lys til at afsløre Nordens guld. Læs her hvordan.

Af Marianne Riis.

Udtrykket “ravruskende” dækker normalt over noget fejlagtigt eller moralsk forkert, men ikke når det gælder at finde rav. Havet må nemlig gerne være ruskende – og særligt på den kolde årstid, hvor det køligere vand har en bedre opdrift – og bærer ravklumperne ind på stranden.
Det urgamle, forstenede harpiks som også vores forfædre efterstræbte – og bearbejdede som smykker, skyller til stadighed ind på kysten – og efterstræbes stadig af ihærdige samlere.
Led i opskyllet blandt tang og skaller. Pludselig er den der – den gule eller orangegyldne hilsen fra et nåletræ, der eksisterede for millioner af år siden. I sig selv en fascinerende tanke.
Det er bedst når der er fralandsvand. Ved fralandsvand dannes der nemlig en modgående understrøm nær havbunden, der transporterer det lette rav ind på stranden.

Lommelygter, der afslører rav i mørket.

ravlygte
Tidligere på året testede jeg denne lille lygte, der både kan lyse normalt og lyse med uv-lys. Første aften på stranden fandt jeg rav! Gode ravlygter kan bl.a. købes hos danske Zeejuu.dk (annoncelink til butik) og Nightflash.dk (annoncelink til butik)
ravlygter
De særlige ravlygter kan med uv-lys afsløre ravklumperne på stranden. Det er lidt snyd, men spændende.

Der er i de senere år kommet en ny metode til at afslører ravklumpernes gemmesteder. Magien er ultraviolet lys, der reflekterer ravklumperne i mørket og får dem til at lyse op blandt stenene. I dag kan man købe lommelygter til en overkommelig pris, der kan udsende uv-lys. Lygterne sælges som såkaldte “ravlygter”.
Sådan fandt jeg selv mit første stykke rav. En lille, smart lygte kaster et blåligt skær af uv-lys på de mange strandsten – og pludselig er der én, der reflekterer og “lyser” tilbage.
At finde rav i mørket langs kysten er på en gang spændende og hyggeligt, hvis man er nogle stykker sammen på tur. Husk en termokande med te/kaffe.
Læs mere om ravlygter her: Find rav med UV-lys.

Rav er hærdet harpiks, der er millioner af år gammelt. Harpiksen er træernes forsvarsmiddel mod skader og angreb fra f.eks. biller og svampe. Et såret nåletræ vil bløde harpiks, der bliver tykt og klæbrigt når det kommer i forbindelse med luften.

Tjek markedet for ravlygter

Jeg har selv fået fingeren i en ravlygte via lommelygtesalg.dk (annoncelink til butik), men har også med succes handlet hos danske Zeejuu.dk og Nightflash.dk (annoncelinks til butik), der også sælger ravlygter – og får rigtig gode kundeanmeldelser.

OBS: Uv-lys fra ravlygter kan være skadeligt for øjnene, så lys kun på stranden foran dig. Brug gerne uv-briller, der beskytter mod uv-lys. De koster ikke så meget og kan bl.a. købes hos Zeejuu.dk (annoncelink til butik).


NaturGuide.dk tester og sammenligner netbutikkerne i relation til brugervenlighed, sikker netbetaling og kundeanmeldelser. Som altid gør vi opmærksom på at NaturGuide.dk modtager et provenu for annoncer, henvisninger og salg, men vi går aldrig på kompromis med vores egen overbevisning.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE