Er det rigtigt at klart, gennemsigtigt rav er varmebehandlet?

Lignende artikler

Varmebehandlet og poleret rav.

En læser, der selv har fundet en del rav gennem tiden, spørger om det er rigtigt at de helt klare og næsten gennemsigtige stykker rav man kan købe som smykker, er blevet varmebehandlet for at blive klare?

Ja, det er i hovedtræk rigtigt! Rav er forstenet harpiks som stammer fra nåletræer, som voksede for mange millioner år siden. Ravklumpen indeholder mikroskopiske bobler. Jo mere luft der er i ravklumpen, jo mere “mælket” vil ravet se ud. Ved vores kyster kan vi finde rav i mange nuancer – fra helt gule til rødorange.

rav
Naturligt, ubehandlet rav, der er fundet på stranden.

Varmebehandlet rav er stadig ægte rav, men varmebehandling og trykbehandling reducerer de små luftblærer og kan gøre ravet mere rødt og klart og samtidig kan der dannes små felter, ofte betegnet “fiskeskel” inden i ravet. Disse ses især når lyset brydes i ravklumpen og giver ravklumpen et særligt spil. Teknikken er gammel og ret udbredt.

Kilder: rav-vaerkstedet.dk, Swedish Amber Museum/brost.se.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,112FansLike
2,494FølgereFølg

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close