En tur i skoven kan bringe mange oplevelser med sig, men en af de mere aromatiske er mødet med ramsløg. Den kan duftes allerede i det tidligste forår. For nogle er mødet en ram og barsk duftoplevelse af hvidløg, imens mødet for andre, inklusiv undertegnede, er et kulinarisk kærlighedsforhold.
Sund spise i det nordiske køkken.
I det tidlige forår myldrer ramsløg frem i skovbunden og en karakteristisk duft af hvidløg blandet med lidt purløg spreder sig. Det er en svovlholdig løgolie i løget som giver både duften og smagen af hvidløg, til den efterhånden meget populære ramsløg (Allium ursinum). Ikke mindst det nye nordiske køkken kan tage æren for den store popularitet. Og ramsløg er ikke kun en dejlig spise. Den er også sund! Indholdet af C-vitaminer i planten er nemlig 20 gange større end i citroner. Ramsløg kan bruges på mange måder i madlavningen og det er næsten kun fantasien som sætter grænsen. Herfra kan den især anbefales i wokretter, salater eller i stedet for purløg. Prøv også en ramsløgspesto. De unge blade er kraftigst i smagen, men både blade, stilk og blomst kan spises. Ramsløg kan også fryses.
Tilbage til stenalderen.
Der går mange historier om ramsløgets indtog til landet. Lige fra at det var spanske soldater som tog det med til Risskov ved Aarhus i 1808 til, at det var tyske soldater i 1848 som tog dem med for at ødelægge vores skove. Sandheden er dog, at man har sporet pollen fra ramsløg tilbage til stenalderen, så ramsløg har været i landet siden bondestenalderen og muligvis før.
Man mener at det var vikingerne som tog planten med rundt i verden, da den er fundet i store mængder langs kystbyerne ved alle vikingernes handelspladser. Så den er bestemt hjemmehørende både her og i øvrigt i det meste af Europa. I Frankrig og Italien kan den endda købes på torvet.
Kan forveksles med giftige planter.
Ramsløg er let genkendelig på sin skarpe lugt, men rent visuelt kan den forveksles med med et par giftige planter. Det er sket før og i udlandet endda med dødeligt udfald. Det er oftest planterne liljekonval Convallaria majalis og høsttidsløs Colchicum autumnale som forveksles med ramsløg. Liljekonval indeholder forskellige hjertegifte og høsttidsløs indeholder cellegiften colchicin.
Under blomstringen er det let at skelne de tre planter fra hinanden. Liljekonvallens hvide blomster minder på ingen måde om stjerneblomst-skærmen hos ramsløg, og høsttidsløs med sine lyslilla blomster, skiller sig også ud. Endvidere har høsttidsløs ingen blade under blomstring i sensommeren/efterår.
Men det er inden blomstringen der typisk kan ske forvekslinger – rent visuelt! En af de bedste måder er, at nulre et blad fra planten. Ramsløgens karakteristiske hvidløgslugt vil her skille sig ud. Som altid gælder at man ikke skal spise planter som man ikke med sikkerhed kan artsbestemme. Høsttidsløs er en haveplante og findes derfor sjældent i den vilde natur, men i parker og haver vokser de gerne sammen med ramsløg. Liljekonvallen findes både i naturen og som haveplante.
Fakta om ramsløg:
- Man kan finde ramsløg flere steder i landet, men særligt på øerne, Bornholm og i det østlige Jylland vokser store mængder.
- Ramsløg bestøves af insekter.
- Blomsterstilken er trekantet.
- Blomsterne sidder i en skærm som små stjerner og blomstrer i maj, juni.
- Frugten består af en kapsel (3-4 mm) med tre tydelige furer.
Vidste du;
At man i gamle dage brugte de finthakkede blade fra ramsløg ved appetitløshed og fordøjelsesforstyrrelser.
At ramsløg indeholder antibiotiske stoffer og styrker immunforsvaret.
At myrerne hjælper med at sprede frøene fra ramsløg, da de har en olieholdig skal som myrerne efterstræber.
At hvert blad drejer 180 grader om sig selv når det vokser ud, så det er undersiden der vender mod lyset.
At det latinske navn betyder bjørneløg. Det siges at den brune børn er vild med ramsløg.
Kilde: Naturstyrelsen, havenyt.dk, fugleognatur.dk, dr.dk, Wikipedia.