Myrer bekæmper skadedyr lige så effektivt som sprøjtegifte

Vævermyren (Oecophylla smaragdina) er effektiv til at bekæmpe skadedyr i afgrøder. Foto: Muhammad Mahdi Karim, Wikimedia.
Vævermyren (Oecophylla smaragdina) er effektiv til at bekæmpe skadedyr i afgrøder. Foto: Muhammad Mahdi Karim, Wikimedia.

Myrer kan bekæmpe skadedyr lige så effektivt som sprøjtegifte.
Det viser dansk forskning, der omfatter undersøgelser af mere end 50 skadedyrarter på ni afgrøder på tværs af lande i Afrika, Sydøstasien og Australien.

Et nyt dansk studie fra Aarhus Universitet har dokumenteret, at på mange afgrøder lige fra kakao og citrus til palmeolie og cedertræ, kan myrer bekæmpe skadedyr lige så effektivt – og billigere end kemiske sprøjtegifte. Forskningsresultaterne bygger på en gennemgang af mere end 70 videnskabelige undersøgelser.
Studiet er lavet af Joachim Offenberg, seniorforsker ved Institut for Bioscience, Aarhus Universitet. Joachim Offenberg er biolog og har studeret myrer i næsten 20 år. Forskningen omfatter undersøgelser af mere end 50 skadedyrarter på ni afgrøder på tværs af otte lande i Afrika, Sydøstasien og Australien.

Myrebeskyttede mangofrugter gav 73 % større nettoindtægt.
Resultaterne viser, at afgrøder som cashewnødder og mango er usædvanligt godt beskyttet mod skadedyr ved brug af vævermyrer. I et tre-årigt forsøg i Australien viste det sig, at cashewnødderne gav 49 % højere udbytte i parceller patruljeret af myrer i forhold til dem, der var beskyttet af kemikalier. Nøddernes kvalitet var også bedre, så nettoindtægten var 71 % højere med myrer end med kemikalier.

Tilsvarende undersøgelser i australske mangoplantager har vist, at brugen af myrer gav det samme udbytte som kemisk bekæmpelse, men fordi myrer var billigere og frugtkvaliteten bedre, var nettoindtægten fra mango produceret med myrebeskyttelse 73 % højere.

I følge Joacim Offenberg er der mange undersøgelser, der viser, at myrer er lige så effektive som sprøjtemidler – og tilmed er brug af myrer meget billigere end kemisk skadedyrsbekæmpelse.

Den danske seniorforsker betegner ikke myrerne som et universalmiddel til skadedyrsbekæmpelse, men vurderer at med mere information og uddannelse af landmændene, kunne brugen af myrer være langt mere udbredt i tempererede og tropiske landbrug og skovbrug.

Kilde: Kristina Troelsen/scitech.au.dk.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE