Mikroskopiske mider piner ræve ihjel !

Ræv angrebet af skab.
En ræv er blevet smittet af skabsmiden. Måske fra en smittet artsfælde. Måske har den blot en lun dag ligget i græsset, hvor der var skabmider i nærheden. Det begynder at klø voldsomt når miderne gnaver i huden. Foto: Thomas Lisborg.

Ræveskab.

Skabsmide
Skabsmiden i forstørrelse.

Naturen er barsk. Det får man bekræftet gang på gang når man færdes derude. Vi skal ikke nødvendigvis til troperne for at finde uhyggelige parasitter. En lille mide (Sarcoptes scabiei), der er mindre end 0,5 mm lever som parasit i huden på ræve. Miden er nært beslægtet med fnatmiden, der kan optræde hos mennesker.

En sund ræv, der kommer i kontakt med miderne – enten fra en smittet ræv eller ved at bruge en rævegrav, hvor en midebefængt ræv har opholdt sig, vil snart selv få de ubehagelige symptomer på ræveskab. Miderne begynder bogstaveligt talt at gnave i rævens hud og derved forårsage stærk kløen, tab af pels og grimme, skorpede sår.

Pelsen falder af og der dannes sår
En ræv angrebet af miderne vil snart begynde at tabe pelsen. Rævens lange og normalt fyldige, buskede hale bliver tjavset og tottet som et af de første tegn på skab.

Ræv døende af ræveskab.
En stakkels, angrebet ræv i slutstadiet. Denne afkræftede ræv havde søgt ind i et drivhus i en have. Uden pels lider ræven et stort energitab og sammen med væsketab fra den skorpede hud dør ræven snart. Foto: Thomas Lisborg.

Skabsræve opsøger af og til mennesker
Ræve, der er angrebet af skabsmider bliver tilsidst så afkræftet at de mister deres skyhed. Flere har oplevet, hvordan rævene ligefrem opsøger mennesker og vores bebyggelse. Endda trænger helt ind i bygninger f.eks. stalde, drivhuse m.v. Et nordjysk eksempel fortæller hvordan en udmattet og afkræftet ræv var kravlet ind i et maskinhus på en gård, kravlet op på et bord og lagt sig til rette på nogle gamle klude. Da gårdejeren kom løftede ræven kun lige akkurat hovedet og kiggede kort på ham, men blev ellers liggende. Kort efter blev ræven aflivet og befriet for sine lidelser.

Ræveskab kan smitte hunde.
Hunde kan også blive smittet af ræveskab, hvis hunden enten får fysisk kontakt med en levende eller død skabsræv, men også, omend risikoen er mindre, hvis den færdes, hvor der fornylig har været en skabsræv. Hos hunde angrebes normalt først ben, bryst og ører. Skabsmider kan relativ let behandles af dyrlægen.

Hvis jeg ser en syg ræv?
Der er ikke meget at gøre, hvis man ser en ræv med skab. Selvom miderne let behandles af dyrlæger behandler man af gode grunde ikke vilde dyr, der er umulige at komme til før de er så afkræftet, at de er døende.
Finder du en ræv, der er død af skab eller døende kan du kontakte Falck, der afhenter og afliver dyret. Din lokale enhed af Naturstyrelsen kan også give råd.
Undgå at røre ved skabsræve, da miderne kortvarigt også kan genere menneskehud.

En tjavset ræv behøver ikke at have skab
I hvalpetiden kan tæve-ræven fremstå noget pjusket. Det har intet med skab at gøre.

Læs mere om RÆVEN

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder