Det har i mange år været god latin at ræve hader vand og ikke svømmer. En læser, der selv er jæger, undrer sig dog over hvorfor en ræv ikke skulle kunne svømme, og spørger om det er en skrøne at ræven ikke går i vand?
Gennem årene er der anlagt talrige, kunstige såkaldte vaniljekranse-søer dvs. en rund sø med en ø i midten. Tanken var at her kunne ænderne ruge i fred for ræven. Ræven går ikke gerne i vand, sagde man – og noget er der om snakken. Ræven er en udmærket svømmer ligesom stort set alle andre pattedyr, men at krydse vand kræver ressourcer og hvis der er føde nok på landsiden, så er det ikke kræfterne værd for ræven at svømme ud til en ø. Omvendt er ræven sulten, så er vand ikke en hindring.
Ræven er en glimrende svømmer.
I forbindelse med forskning fulgte Danmarks Jægerforbund for nogle år siden en gps-mærket ræv. Op mod jul begyndte ræven at vandre mod nord – og til stor overraskelse afslørede gps'en at ræven ved nattetide uden videre svømmede over Randers Fjord. En svømmetur på mindst 125 meter i det vinterkolde vand, der tilmed kan være ret strømfuldt. Ræven gik i land på den anden side – og forsatte sin færd.
Der kendes også eksempler fra øer i Limfjorden, hvor ræve pludselig har bosat sig på øerne på bekostning af en række jordrugende fuglearter. Ofte løber rævene over når vandet er bundet af isen, men rævene kan, hvis de vil, godt klare en længere svømmetur. Rævens større slægtning ulven er også en dygtig svømmer – og det er bevist at ulve kan svømme op til 13 km.
/NL
Kilder: Danmarks Jægerforbund, dr.dk.