Ræve smittet med fugleinfluenza.

4 danske ræve formodentlig døde som følge af højpatogen fugleinfluenza.

Der er for første gang påvist højpatogen fugleinfluenza H5N1 i prøver fra 4 vildtlevende danske ræve. Det oplyser Statens Serum Institut (SSI). Tre rævehvalpe og en voksen hanræv er formodentlig døde som følge af virus-infektionen, vurderer SSI.
Rævene, der blev fundet døde sidste år er blevet obduceret af Patologivagten på Københavns Universitet, der har påvist infektionen af den højpatogene (patogen betyder sygdomsfremkaldende, red.) fugleinfluenza.
Den døde han-ræv blevet fundet på Djursland og de tre rævehvalpe lå døde udenfor en rævegrav ved Odder.

Rævene kan smittes hvis de æder inficerede fugle

I et infektionsforsøg fra Holland tilbage i 2008, er det påvist, at ræve kan smittes med højpatogen fugleinfluenza, hvis rævene æder smittede fuglekadavere. Infektionen kan ligesom hundegalskab og hundesyge angribe hjernen hos dyret, og kan forårsage ændret adfærd og dødsfald, oplyser SSI. 

Fugleinfluenza kan i sjældne tilfælde også smitte mennesker

En sule, der muligvis er død af fugleinfluenza. Undgå at røre dødfundne fugle i naturen. Infektionsforsøg fra Holland viser, at ræve kan smittes hvis de æder inficerede fuglekadavere.

Fugleinfluenza kan smitte til mennesker, men der er kun rapporteret om meget få tilfælde af smitte til mennesker i udlandet med de typer af fugleinfluenza, der i øjeblikket cirkulerer i Europa. Der er ikke rapporteret om smitte med fugleinfluenza til mennesker i Danmark. Fugleinfluenza smitter generelt kun sjældent mennesker og hovedsageligt kun mennesker, som har haft nærkontakt med smittede og syge fugle eller fjerkræ, oplyser SSI. Ofte ses kun milde eller ingen symptomer hos mennesker, men særlige varianter af fugleinfluenzavirus kan dog give alvorlig sygdom hos mennesker, hvor der i Asien er set smitte med dødelig udgang.

Undersøgelserne for fugleinfluenza er udført i forbindelse med Fødevarestyrelsens overvågning af H5N1 hos vilde fugle og pattedyr.
/MR

Kilder: Statens Serum Institut, ssi.dk. Foto: NaturGrafik.dk.

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE