Et såkaldt finsk komfur er let at lave. Det er dekorativt som fakkel til havefesten, lys i vintermørket samt velegnet til madlavning i det fri.
Sådan gør du:
Man skal bruge et stykke tørt træ – helst med en diameter på mindst 20 cm. Tag evt. et stort stykke brænde, der ikke er flækket. Stil det på højkant og sav 3-4 spor ned igennem træet som vist på fotoet.
Det er selvfølgelig lettest med motorsav. Sav ca. 2/3 ned igennem stammen.
Komfuret tændes ved at fylde lidt letantændeligt savsmuld og tørt græs ned i savsporene og antænde dette. Det er naturligvis endnu lettere hvis man bruger lidt tændvæske.
Lav mad på komfuret.
Den antændte stamme kan bruges som en kogeplade på et komfur. Placer en pande eller gryde på den plane endeflade og tilbered den ønskede mad. Meget velegnet til f.eks. spejlæg. De fleste bruger dog nok træstykket som en hyggelig, dekorativ og billig fakkel.
Komfuret brænder flot og længe. God fornøjelse.
Bålet er et naturligt samlingssted og noget næsten alle føler sig draget af. I tusindvis af år har mennesker samlet sig om bålet. Bålet har betydet overlevelse, mad og varme, men også tryghed og hygge.
At sidde en aften og lade sig hypnotisere af de dansende flammer og lytte til de gnitrende gløder er ren helse for sjælen.
Husk: Som altid ved brug af åben ild skal man være opmærksom på brandfare. Grav evt. stammen ned så den ikke vælter.