Kan dyr i naturen smittes med coronavirus?

Videnskaben er generelt enige om at coronavirussen ikke er skabt i et laboratorie, men er opstået naturligt og på et tidspunkt har skiftet vært fra dyr til menneske. Virussen stammer meget sandsynligt fra flagermus. En læser spørger om kæledyr og vilde dyr i naturen kan smittes af coronavirus?

Det korte svar er ja. I Danmark er der konstateret COVID-19 hos både hund og kat og ikke mindst mink. På de daværende, danske pelsdyrfarme spredte virussen sig endda meget hurtigt blandt minkene i de små trådbure, hvor man som bekendt fra myndighedernes side frygtede udbrud af nye virus-mutationer. Forsøg har vist at også kaniner, fritter, hamstere mfl. kan inficeres med COVID-19. Svin er derimod ikke modtagelige for COVID-19 og kreaturer har tilsyneladende meget lav modtagelighed. Fugle kan ikke smittes med COVID-19. Det samme ser ud til at gælde for mus og rotter.

Teoretisk kan vilde dyr som ræve og mårhund også smittes med COVID-19, men indtil videre er der ikke fundet virus blandt, indtil nu, 288 indsendte vilde rovdyr fra Nordjylland, indsamlet af jægere.

For nylig døde tre sneleoparder i en zoologisk have i Nebraska, USA som følge af komplikationer fra smitte med COVID-19.

Hvis dit kæledyr bliver smittet?

Dyrlægen vurderer om et husdyr bør corona-testes. Har du fået bekræftet, at dit kæledyr er smittet med coronavirus, skal du behandle dit kæledyr efter de samme anbefalinger, som der er for mennesker med COVID-19. Dvs. undgå tæt kontakt til andre dyr og være opmærksom på god hygiejne. Hvis dit kæledyr bliver mere sygt, skal du kontakte dyrlægen, så dyret kan få hjælp. Det oplyser Fødevarestyrelsen.

Det er pt. ingen indikation på, at kæledyr eller vilde dyr i Danmark spreder sygdommen. 

Kilder: Fødevarestyrelsen, Videnskab.dk. Foto: Robert Adamec, Dreamstime.com.

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE