Svampeplukning: Bør noget af svampens stok efterlades?

Lignende artikler

Bør noget af svampens stok efterlades? Her en kæmpestok af tre sammenvoksede Karl Johan-rørhatte.
Bør noget af svampens stok efterlades? Her en kæmpestok af tre sammenvoksede Karl Johan-rørhatte.

Mange svampesamlere bruger en svampekniv til at snitte svampens stok over. Det kan være nemt og praktisk. Men har det også betydning for svampens evne til at skyde igen til næste år?

Stor, kraftig Karl Johan plukket i nordjysk skov.
Stor, kraftig Karl Johan plukket i nordjysk skov. Sørg for at få hele stokken med op.

I følge svampeforsker Henning Jørgen Knudsen fra Statens Naturhistoriske Museum er svaret nej. Det har ingen betydning!
Det er en myte, at det gør en forskel. Det meste af svampen vokser under jorden. Det, vi plukker, svarer i virkeligheden bare til æblerne på et træ. Så der er ingen fare for, at vi udrydder svampene, selvom vi plukker løs, alt det vi kan. Og det gør ingen forskel, om man efterlader noget af stokken eller ej,« siger Henning Jørgen Knudsen til Videnskab.dk.

Annonce:
Har du den rette svampebog? Find den her!

I nogle tilfælde bør man endda kigge ekstra dybt når svampen tages op. Det gælder for den meget populære spisesvamp Karl Johan, der også kaldes for Spiselig rørhat. Netop stokken hos Karl Johan-rørhatten kan i nogle tilfælde blive kæmpestor. Den tykke knold, der gerne sidder dybt smager nemlig også godt. Træd dog gerne hullet til, hvor svampen har siddet. Det mindsker svampemyggenes adgang og reduceres risikoen for at svampens underjordiske mycelium angribes af andre, skadelige svampe.
/MR

Kilder: Videnskab.dk

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,071FansLike
2,393FølgereFølg

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close