Lav din egen grannåle-sirup

Gransirup har mange anvendelsesmuligheder.
Gransirup har mange anvendelsesmuligheder.

Sådan laver du grannåle-sirup.

Af Sabine Jensen.
Pluk de bløde granskud i foråret eller forsommeren og lav din egen søde og anderledes smagende grannålesirup. Den har bestemt sin berettigelse i det søde køkken, hvor der er mange anvendelsesmuligheder.

Du kan bruge alle salgs nåletræer, jeg anbefaler rødgran, men hold jer fra taks – den er giftig! Skuddene skal samles, hvor der ikke er sprøjtede marker eller trafikerede veje i nærheden.

Prøv at lave din egen gran-sirup.
Prøv at lave din egen gran-sirup.

Har du ikke selv et grantræ du kan plukke grannåle fra, så find et grantræ og spørg ejeren, om du må plukke lidt til madlavningen. Du skal selvfølgelig levere et glas af det færdige produkt tilbage til naboen som tak for hjælpen.
Ellers tag en forårstur i skoven. I private skove skal der spørges om lov inden du plukker lidt friske granskud.

Det skal du bruge:
• 3 dele grannåle (nye skud)
• 2 dele sukker
• 2 dele vand
• 2 spsk citronsaft

Sådan gør du:
1.Kom (3 dele) grannåle i en gryde og dæk med (2 dele) vand
2.Lad det småkoge i 15-20 minutter
3.Si alle nåle fra og hæld sukkeret i kogevandet
4.Lad det simre til det har en konsistens som tynd sirup
5.Hæld derefter på skoldede glas og luk låget til
6.Siruppen bliver mere fast når den er afkølet
7.Kom evt. lidt hakket friske grannåle i siruppen når den er afkølet – det ser fint ud 🙂

De friske skud i gryden.
De friske skud i gryden.

Gransirup kan du bruge ligesom ahornsirup, men den smager mere krydret og lidt af harpiks på den gode måde. Den kan anvendes til pandekager, over is eller frugt og bær, i drinks eller danskvand, på din havregrød eller i sovser, dressinger og gryderetter.

Seneste fra Naturmagasinet

Ugens mest læste

Aktuelt i naturen

Fra arkivet...