Når sort er hvidt.
Solsorten er sort. Det ved de fleste! Der er dog undtagelser for reglen. Det sker af og til, at der dukker solsorte op med hvide aftegninger, hvidt hoved eller enkelte hvide fjer. Helt kridhvide solsorte er sjældne. En hel hvid af slagsen har dog i længere tid holdt til i en vestjysk have i den nordlige del af Varde Kommune. Ved første øjekast ledes tanken hen på en albino, men oftest er der tale om en fugl med leucistiske træk, d.v.s hvor farvepigmentet melanin mangler i fjerdragten, men fuglen har normalt farvet ben, øjne og næb. Se video nederst på siden!
Albinisme og leucisme hos fugle
Albinisme skyldes en genetisk defekt, der bevirker mangel på enzymet tyrosinase, der har medvirkende effekt på at farvepigmentet melanin (der gør solsorten sort) ikke dannes, forklarer naturvejleder Niels Lisborg. “En albino-solsort har hårde betingelser i naturen og bliver sjældent gammel – endsige kønsmoden. En albino kendes bl.a. på fravær af sorte og brune farvepigmenter, ikke kun i fjerdragten, men også på ben og næb. En albino fugl har røde øjne (på grund af blodgennemskin). Den er lysfølsom og ser dårligt.”
Ved leucistiske fugle er der tale om mangel på farvepigmentet melanin – af og til kun i enkelte fjer, der fremstår kridhvide. Det er ikke usædvanligt hos solsorte. Helt kridhvide solsorte er dog et særsyn også fordi disse fugle lever livet lidt farligere. De er nemlig lette at få øje på for rovfugle.
Se videoen herunder, der er optaget med et håndholdt spejlreflekskamera og 400 mm tele.
Læs mere om fugle og farver her: Fuglefjer og farver