Velorganiseret handel med ulovlige elfenben i Asien og Afrika.
Få, men store sendinger via kendte havne og lufthavne.
En ny undersøgelse lavet af Born Free USA og analyseorganisationen C4ADS viser, at 70-80 % af al handel med ulovligt elfenben er samlet i cirka 100 store sendinger om året.
Den nye rapport viser også, at kinesiske elfenbenssmuglere er repræsenteret i stort set alle afrikanske stater og i næsten alle led af forsyningskæden.
Endvidere fortæller rapporten, at størstedelen af det ulovlige elfenben transporteres igennem et lille antal lufthavne og havne på vejen til Asien. De tre vigtigste lufthavne er Johannesburg, Nairobi og Addis Ababa, mens de tre vigtigste havne er Mombasa, Zanzibar og Dar es Salaam.
Kinesiske bagmænd
Ifølge M. Roberts som er administrerende direktør for Born Free Foundation og Born Free USA er handlen med elfenben i dag på det højeste niveau siden forbuddet mod kommerciel handel trådte i kraft i 1989. Han siger endvidere, at undersøgelserne viser, at der mellem 2009 og juni 2014 var mere end 90 store beslaglæggelser af ulovligt elfenben svarende til ca. 170 ton. Det svarer til, at der er dræbt og smuglet elfenben fra ca. 229.729 elefanter på mindre end seks år.
I følge dyreværnsorganisationen WildAid dræbes der ca. 30.000 elefanter årligt pga. elfenben.
M. Robert mener, at det bærer præg af international organiseret kriminalitet. Han siger: ”Det er velkendt, at østasiatiske statsborgere og især kineserne driver handel med elfenben, men at det er i så stor målestok er chokerende. Der er kinesiske bagmænd til stede på næsten ethvert punkt langs forsyningskæden af ulovlig elfenben.”
…undersøgelserne viser, at der mellem 2009 og juni 2014 var mere end 90 store beslaglæggelser af ulovligt elfenben svarende til ca. 170 ton. Det svarer til, at der er dræbt og smuglet elfenben fra ca. 229.729 elefanter på mindre end seks år.
Milliard industri
Ifølge Varun Vira som er chefanalytiker hos data- og analyseorganisationen C4ADS og medforfatter af rapporten, omtaler man stadigvæk handel med elfenben som uprofessionel og uorganiseret men der er tale om en handel til milliarder af dollars. Det er i virkeligheden en meget organiseret og kompleks, global kriminalitet, hvor der i årtier ikke har været konsekvens. Hvis man vil have en reel indvirkning på handlen af elfenben bør man ifølge Varun Vira sætte fokus på at opfange de få store sendinger (ca. 100) som flyttes årligt og spore dem tilbage til deres ejere.
Det officielle Kina tager afstand fra den ulovlige handel.
På et topmøde i London har blandt andet Kina og Sydafrika, der har nøgleroller som henholdsvis modtager og leverandør af ulovlige produkter fra truede dyr, aftalt at styrke kampen mod krybskytter og smuglere. Kina har tidligere på året konfiskeret og destrueret 6 tons elfenben.
Kilde: WildlifeExtra.com, Wildaid.org.