Judasøre – en spiselig vintersvamp

“…Men Judas fortrød sin gerning og hængte sig ifølge sagnet i et hyldetræ. Hvor hans øre ramte træet, voksede svampen judasøre ud.”

Judasøre – en spiselig vintersvamp af naturvejleder Sabine Jensen.

Svampen Judasøre (Auricularia auricula-judae) kan findes gennem næsten hele året, men den er en af de relativt få svampe, der også kan findes om vinteren og i forårsmånederne.
Judasøre finder man oftest på gamle hyldetræer, sjældnere på andre løvtræer som birk, elm, ask og bøg. Frugtlegmet er mørkebrunt og bruskagtigt og meget vejrfølsomt. I fugtigt vejr er de store, bløde og vingummiagtige og når vejret er tørt, er de små, indtørrede og hårde. Den lidt mærkelige svamp, kan med lidt god vilje minde om et øre.

Svampen judasøre kan findes det meste af året. Svampen minder faktisk lidt om et øre.

Hvordan kom svampen til at hedde judasøre?
I bibelen står det skrevet at Judas forrådte Jesus. Men Judas fortrød sin gerning og hængte sig ifølge sagnet i et hyldetræ. Hvor hans øre ramte træet, voksede svampen Judasøre ud.

Annonce:
Lær af denne bog: Naturens spisekammer. Spændende mad fra Danmarks natur!

Tilberedning
Judasøre findes over hele verden og bliver mest brugt i det kinesiske køkken, hvor den anvendes både frisk eller tørret.
Judasøre kan spises, f.eks. i supper, salater eller i ris. Oplevelsen ligger mere i den særegne bruskede konsistens end i smagen, som ikke er ret kraftig.

Kan ikke steges!
Judasøre kan i modsætning til mange andre svampe ikke steges på panden, da dens store vandindhold i forbindelse med varmt fedtstof på en pande får den til at eksplodere og hoppe rundt i hele køkkenet.
Judasøre er en af de svampe, der er lettest at tørre. Rens dem og læg dem til tørre på et stykke køkkenrulle i et par dage. Herefter kan man bruge dem i madlavningen, de skal bare opblødes ca. ½ time i vand. Så får de den bruskagtige konsistens og oprindelige farve tilbage.

Judasøre er her brugt i en wok-ret med kokosmælk og karry.

Seneste fra Naturmagasinet

Ugens mest læste

Aktuelt i naturen

Fra arkivet...