Hvorfor hedder det tyttebær?

Tyttebær er en stedsegrøn dværgbusk på 20-30 cm. De septembermodne bær er velegnede til gelé og marmelade.
Tyttebær er en stedsegrøn dværgbusk på 20-30 cm. De septembermodne bær er velegnede til gelé og marmelade.

Hvorfor hedder det tyttebær?
Tyttebær – det eftertragtede røde bær, der er plukkemoden i september, har været anvendt og påskønnet i flere tusinde år i Norden. For ca. 3.300 år siden blev en kun 16-18 årig pige lagt i en gravhøj ved Egtved. Hun blev senere kendt som Egtvedpigen – og da man åbnede hendes gamle bronzealdergrav fandt man bl.a. rester af tyttebærvin i graven.

De fleste tyttebær, der købes i handlen f.eks. i form af tyttebærgele, tyttebærsaft eller tyttebærmarmelade kommer fra det nordlige Skandinavien. I Norge kaldes bærrene også for tyttebær, men hvorfra stammer dette navn? I følge sproget.dk (et samarbejde mellem Kulturministeriets institutioner for sprog og litteratur, Dansk Sprognævn (DSN) og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab), betyder “tytte” oprindeligt en lille hob, dynge, eller bunke af noget. Det giver ganske god mening for bærrene sidder nemlig ofte mange sammen i små klaser.  

Det latinske navn for tyttebær er Vaccinium vitis-idae. Vitis betyder vinranke og idae henviser til Idabjerget på Kreta.

Tyttebær er en stedsegrøn dværgbusk på 20-30 cm. Den vokser ofte sammen med revling og hedelyng og findes udbredt i store dele af Europa. I Danmark vokser tyttebær vildt på tørre hede- og hedemoseområder. Særligt i Jylland, men også i Nordsjælland.
/MR

Kilder: Sproget.dk, Naturstyrelsen, Wikipedia, dengamlefabrik.dk, roldskov.info.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE