Hvorfor hedder det tyttebær?

Lignende artikler

Tyttebær er en stedsegrøn dværgbusk på 20-30 cm. De septembermodne bær er velegnede til gelé og marmelade.
Tyttebær er en stedsegrøn dværgbusk på 20-30 cm. De septembermodne bær er velegnede til gelé og marmelade.

Hvorfor hedder det tyttebær?
Tyttebær – det eftertragtede røde bær, der er plukkemoden i september, har været anvendt og påskønnet i flere tusinde år i Norden. For ca. 3.300 år siden blev en kun 16-18 årig pige lagt i en gravhøj ved Egtved. Hun blev senere kendt som Egtvedpigen – og da man åbnede hendes gamle bronzealdergrav fandt man bl.a. rester af tyttebærvin i graven.

De fleste tyttebær, der købes i handlen f.eks. i form af tyttebærgele, tyttebærsaft eller tyttebærmarmelade kommer fra det nordlige Skandinavien. I Norge kaldes bærrene også for tyttebær, men hvorfra stammer dette navn? I følge sproget.dk (et samarbejde mellem Kulturministeriets institutioner for sprog og litteratur, Dansk Sprognævn (DSN) og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab), betyder “tytte” oprindeligt en lille hob, dynge, eller bunke af noget. Det giver ganske god mening for bærrene sidder nemlig ofte mange sammen i små klaser.  

Det latinske navn for tyttebær er Vaccinium vitis-idae. Vitis betyder vinranke og idae henviser til Idabjerget på Kreta.

Tyttebær er en stedsegrøn dværgbusk på 20-30 cm. Den vokser ofte sammen med revling og hedelyng og findes udbredt i store dele af Europa. I Danmark vokser tyttebær vildt på tørre hede- og hedemoseområder. Særligt i Jylland, men også i Nordsjælland.
/MR

Kilder: Sproget.dk, Naturstyrelsen, Wikipedia, dengamlefabrik.dk, roldskov.info.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,071FansLike
2,366FølgereFølg

Seneste artikler

Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close