Hvepsestik

Gedehamsen er statistisk Danmarks farligste dyr. Gennemsnitligt dør hvert år 1-2 mennesker som følge af hvepsestik i Danmark.

Stor gedehams
Naturvejleder Niels Lisborg fremviser en stor gedehams. Hvepsen har et særdeles kraftigt stik, men er normalt mere fredelig end de mindre gedehamse.
Stik fra Almindelig gedehams fotograferet få minutter efter stikket. I modsætning til bier kan gedehamse stikke flere gange.

Farlig for allergikere
Man ved normalt ikke om man er allergisk overfor hvepsens gift før man er blevet stukket et par gange. Første gang en overfølsom person bliver stukket af en hveps sker der tilsyneladende ingen unormal reaktion. Kroppens immunforsvar fremstiller dog antistoffer. Bliver man stukket endnu en gang, vil den allergiske reaktion vise sig, fordi giften kommer i berøring med antistofferne, hvilket giver reaktionen.
For allergikere betegnes hvepsen som flere gange farligere end bien.

Farlige stik
Stik i eller på halsen og i mund er farlige p.g.a. risiko for hævelser, der kan resultere i kvælning – også selvom man ikke er allergisk. Stik i mund og hals kan f.eks. fremkomme, hvis man uforvarent drikker af en sodavand, hvor en hveps i et ubemærket øjeblik har fundet ned i flasken. Risikoen er blevet større i takt med dåse-sodavand er vundet frem. Her opdages hvepsen først når det er for sent.

Stikbrod af Stor Gedehams
Stikbrod af Stor Gedehams

Stor gedehams (Vespa crabo)
Den store gedehams, Vespa crabro kan blive op til 4 cm lang. Den indeholder en så kraftig gift, at det kan være livsfarligt for mindre børn, at blive angrebet af disse hvepse. Heldigvis er den ikke så aggressiv som de mindre og mere almindelige gedehamse.

Mange stik i sensommeren
Særligt i sensommermånederne og tidligt på efteråret skal man undgå at genere gedehamsen. På dette tidspunkt er hvepsene mere rastløse og aggressive. Hvepseboet er ved at gå i opløsning og hvepsene bruger ikke længere tid på at opfostre afkommet og får dermed mere tid til at gå på rov efter søde sager på egen hånd.

Kilde: vitaviva-info.com

Seneste fra Naturmagasinet

Ugens mest læste

Aktuelt i naturen

Fra arkivet...