Sov en nat på stranden under åben himmel med udsigt til himmelrummet – og en lydkulisse af bølgeskvulp
Kysten og strandene er noget særligt i dansk sammenhæng. Langt hovedparten af alle danske strande er offentlige, ejet af staten – og dermed vores alles. Her må vi færdes døgnet rundt. Alle kan f.eks. fiske frit fra stranden (med gyldigt fisketegn). Det er også tilladt at tænde bål på den vegetationsfrie del af stranden – og så er det faktisk også tilladt at overnatte på stranden – med udsigt til nattehimlen.
Danmark er en stormagt når det kommer til kystnatur. Danmarks kystlinje har indtil 2014 været regnet til 7.314 km. En ny og mere detaljeret opmåling af kystlinjen foretaget af Geodatastyrelsen angiver i dag en kystlinje på 8.750 km. Der kan derfor næppe siges at være mangel på strande og tilhørende muligheder i vores land.
Omkring overnatning på stranden er der dog nogle regler. Selvom det kan være fristende at slå et telt op på stranden, så er det faktisk ikke tilladt. Selvom reglerne for brug af vores strande er ganske frie så er der dog begrænsninger når det kommer til overnatning.
Det er tilladt at medbringe dit liggeunderlag og sovepose og sove under åben himmel. Det er også tilladt at bruge et vandtæt etui til din sovepose eller lægge en vandtæt presenning, tarp eller lignende løst henover soveposen mod regn og dug.
Det er ikke tilladt at rejse telt eller tarp på stranden. Det er heller ikke tilladt at anvende bivuaker, bivy bags og lignende, der er fastgjort med pløkker eller løftet af snor, stænger eller stave. Nogle bivy bags fungerer blot som et vandtæt etui, der trækkes over soveposen – helt uden brug af stænger og pløkker. Disse simple bivy bags vurderes at være tilladt.
Det siger reglerne!
NaturGuide.dk kontaktede Naturstyrelsen for at få helt styr på reglerne for overnatning på stranden. Naturstyrelsen svarede således:
“Vi får mange spørgsmål om fortolkningen af reglerne om brugen af tarp eller en presenning i den danske natur. Den lovgivningsmæssige ramme for besvarelsen er adgangsbekendtgørelsens § 28, nr. 8, hvoraf det fremgår, at det ikke er tilladt at opstille “telte o. lign.” i naturområder, medmindre man har fået grundejerens tilladelse eller fået lov på anden måde.
Myndighederne forstår bestemmelsen sådan, at det ikke er tilladt at bruge en konstruktion, der får samme funktion som et telt. Så en tarp eller presenning opstillet med samme funktion som et telt må ikke bruges, medmindre det foregår i en af Naturstyrelsens skove med fri teltning, på en primitiv overnatningsplads eller på en lejrplads. Her har grundejeren netop givet lov til teltning.
Naturstyrelsens vurdering er, at det normalt vil være tilladt at lægge en presenning, tarp eller et regnslag løst over sig, mens man ligger i sin sovepose eller lignende under åben himmel eller i en hængekøje. Det er Naturstyrelsens vurdering, at det i henhold til lovgivningen ikke er tilladt at fastgøre en sådan overdækning med pløkker, reb, stave eller lignende“
Tjek prisen på liggeunderlag
En overnatning på stranden under åben himmel er under de rette vejrforhold en fantastisk oplevelse. Både som et led i en længere vandretur, men også som en familieoplevelse.
At vågne en tidlig sommermorgen til en smuk solopgang fulgt op af en kop morgenkaffe lavet over trangien, kelly kettle'n eller hvad man nu har, er balsam for sjælen. Tilmed er der mulighed for en forfriskende morgendukkert på et tidspunkt hvor man har stranden for sig selv – og ikke behøver at bekymre sig om badetøj.
/Artiklen er opdateret, juni 2023.
Vær opmærksom på at vejret kan skifte hurtigt ved nogle kyster. Havgus fremgår sjældent af vejrudsigten. Havgusen kan bedst beskrives som en kølig, tæt tåge, der kommer ind fra havet. Vær også opmærksom på at der falder dug ud på aftenen – også ved stranden. Det er derfor en god ide have et vandtæt overtræk til soveposen eller lægge en vandtæt dug (f.eks. teltoversejl, presenning eller lign.) løst henover dit sovested.