Sådan laver du kogekaffe på cowboy- og vildmarksmanér!
Af naturvejleder Niels Lisborg.
For mig hører en god kop udekaffe til en af friluftslivets store glæder. Særligt når kaffen er tilberedt over trangiaen eller direkte over åben ild. Hvadenten det er tidlig morgen, hvor duggen endnu hænger tungt på teltdugen eller når tusmørket sænker sig henunder aften, hvor fødderne er blevet befriet for vandrestøvlerne.
Kogekaffe lyder måske umiddelbart som et levn fra fortiden, men den lidt primitive måde at lave kaffe på er stadig gængs for outdoor people mange steder i verden. Tag en portion malede kaffebønner og kog dem sammen med vandet. Mere simpelt bliver det ikke!
Sceneriet kender vi fra gamle westernfilm, hvor cowboys sidder omkring bålet. Kogekaffe er autentisk i den henseende at det er sådan vi har lavet kaffe i umindelige tider. Den enkle, simple form gør at kogekaffe stadig anvendes i afsides områder i vildmarken, bjergene og øde skovegne.
Se også: Her smager kaffen bedst.
En god kop kogekaffe.
De senere år er jeg blevet klogere på kogekaffe, for der findes rigtig mange måder at lave det på. Kaffen påvirkes dels af bønnernes kogetid, antallet af kaffebønner, kaffesorten, men også den efterfølgende hviletid og temperering har betydning. Prøv dig frem!
Min egen model er en lidt kraftigere dosering af kaffe end hvis jeg brygger kaffe på en kaffemaskine. Hellere for stærk end for tynd, da bryggen altid kan fortyndes!
Kaffepulveret hældes i det kolde vand, der koges op i ca. 3 minutter. Herefter får kaffen lov at hvile et par minutter uden for ilden eller over svag varme. Så tager jeg en halv kop koldt vand og hælder ned i gryden/kedlen – gerne fra ½ meters højde så det “ilter” lidt. Fidusen er her at bryde overfladespændingen så evt. overflade-kaffegrums bundfældes. Effekten kan suppleres ved at banke let på siden af gryden/kedlen med en pind. Vent 1 minut og kaffen er klar!
Annonce:
Køb dit eget stormkøkken til kaffe og madlavning i felten.
Annonce:
Se “nak og æd”-koppen. Lækker kaffekop i drejet træ, god kvalitet, strop i læder.
Kaffens historie.
Når du sidder med din kop i hånden og lader roen falde på, så send en tanke til en fordums gedehyrde i det fjerne Etiopien. Det fortælles nemlig at omkring år 500 opdagede en arabisk gedehyrde i Etiopien ved navn Kaldi, at hans geder opførte sig anderledes efter at de havde spist nogle røde bær fra en plante. Selv de gamle, sløve geder fik fornyet energi og sprang pludselig omkring som ungdyr. Den forundrede hyrde fortalte dette til en munk, som besluttede sig for at prøve bærrene. Munken hældte kogende vand over bærrene og fik til sin store overraskelse en drik som fik ham til at føle sig så opkvikket at han kunne holde sig vågen i timevis. Den begejstrede munk tog denne drik med sig til klosteret hvor han boede, og snart blev klosteret kaldt for “Det vågne kloster”. (kilde: kaffen.dk)
Etiopien i Afrika regnes normalt som kaffens hjemland. Den sydvestlige del af Etiopien var tidligere et selvstændig rige ved navn Gomara, også kendt under navnet Kaffa. Det menes at kaffe har fået navn med ophav i dette land.
Kilder: kaffen.dk, vaerude.dk, visitnature.com. Featured foto: Sanchik, Dreamstime.com.