Dueurtsværmerens markante larve.
Dueurtsværmeren (Deilephila elpenor) er en smuk og iøjnefaldende aftensværmer i eksotiske tropefarver – særligt undersiden er markant lyserød – faktisk ligesom blomsten Dueurt, hvor aftensværmeren gerne lægger sine æg.
Særpræget larve vækker opsigt.
Det er dog oftest den store, i øjnefaldende larve der hvert år i august vækker opsigt. Englænderne kalder den for Elephant Hawk-moth. Elefant-høgen! “Elephant”-delen af navnet er navngivet fra larvens udseende. Den store larve har en snabellignende sektion lige bag hovedet. “Snablen” kan udvides eller trækkes tilbage som en defensiv beskyttelse. Når larven føler sig truet trækker den hovedet ind i “snablen” som en skildpadde trækker hovedet ind i skjoldet. Det beskytter hovedet mod fare og har den ekstra fordel at forkroppen fortykkes og får de fire øjetegninger på forkroppen til at se meget større ude. De store, falske skræmmeøjne skal afholde fjender fra at æde larven.
Hvert år i august får vi her på NaturGuide.dk en del henvendelser fra folk, der har iagttaget den store larve, der kan ses fra august til ind i september. Den voksne Dueurtsværmer lægger gerne sine æg på planten dueurt, deraf det danske navn. Æggene og senere larverne findes dog også på gederams, men også af og til på havens fuchsia.
Flere farvenuancer.
Larven forekommer i flere farvenuancer fra brun til koksgrå og næsten sort. Nogle varianter optræder som helt grønne larver. De har dog alle de særprægede falske øjne, der får larven til at ligne lidt en slange, når den trækker hovedet ind i kroppen.
/NL