Hjælp fra edderkoppedræberen!

En stor, mørk og behåret edderkop løber langs væggen, da jeg flytter en kasse. Uf, jeg er ikke glad for disse husedderkopper, men nu er der kommet uventet hjælp – fra en edderkop!

De fleste af os kender dem! Mørke, behårede edderkopper, der iler henover gulvet eller pludselig en morgen er fanget i badekarret eller håndvasken efter at have været på natlige udskejelser. Det er husedderkopperne jeg tænker på! Nu er jeg i forvejen ikke nogen stor fan af edderkopper, men den store husedderkop tager dog prisen! Vel skal der være plads til biodiversitet og mangfoldighed, men indenfor i huset har husedderkoppen trods sit navn ikke noget at gøre hos mig!
Der er imidlertid det men, at når man bor i et hus med det som ejendomsmægleren kalder patina og charme med masser af hulrum og revner, så er det et forjættet Arkadien for edderkopper.

En stor, behåret husedderkop. Ofte lever den i garager og udhuse, men det sker at den smutter indenfor. Disse store edderkopper er jeg ikke begejstret for inde i huset!

Nu er der kommet hjælp fra en uventet kant

Nu er der dog kommet uventet assistance! En tyndbenet splejs er rykket ind. Det er en mejeredderkop (Pholcus phalangioides) eller den som englænderne kalder for ”daddy-long-legs”. Den ser ikke ud af meget med sin lillebitte krop og ultratynde, lange ben, men man skal som bekendt ikke kun skue hunden på hårene!
Den nye, glasblege mejeredderkop har kastet sig over sin særlige niche: husedderkopper! Hvem skulle tro det! De kraftige, mørke, behårede husedderkopper overmandes i nattens mulm og mørke og indfanges én efter én af den spinkle mejeredderkop, der med sine lange tynde ben vikler den større og stærkere husedderkop ind i et net af edderkoppesilke.

Den tyndbenet, spinkle mejeredderkop har overmandet den store, kraftige husedderkop, der er i færd med at blive pakket ind i edderkoppesilke.

Efterhånden har jeg ikke længere husedderkopper i huset, men til gengæld flere mejeredderkopper. I modsætning til husedderkoppen er de dog nemme at fjerne da de gerne hænger frit fremme i et hjørne oppe under loftet. Nu er tiden inde til at sige tak for hjælpen og hive støvsugeren frem. Når mejeredderkoppen føler fare på færde begynder den at sætte hurtige svingninger i gang i sit lille spind. Derved bliver den næsten usynlig for øjet, men ikke for støvsugeren! Men mon dog ikke at en enkelt får lov at blive i bryggerset? – længst ude forenden af huset! Den kunne jo blive nyttig! Hunnen af mejeredderkoppen kan i øvrigt blive tre år gammel, men arten trives kun indendørs. Ryger den udenfor i den danske vinter kan den næppe overleve.

Færdigt arbejde! Husedderkoppen er dræbt af mejeredderkoppens gift – og bundet sammen af mejeredderkoppens silkespind.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE