Pige bidt af dansk edderkop

Flere danske edderkopper kan afgive et smertefuldt, men ufarligt bid. Det er nyt for NaturGuide.dk at også denne art; huskartespinderen kan bide ubehageligt. Læs beretningen herunder.

NaturGuide.dk har gennem nogle år besvaret på en del henvendelser fra danskere, der har oplevet at blive bidt af en edderkop. For et par år siden samlede vi en side med oplysninger om hjemlige edderkoppe-arter, der kan bide ubehageligt.

Efterfølgende har det vist sig, at denne side er en af netmagasinets mest populære opslag – og flere har skrevet til os med deres oplevelser.
Bl.a. har vi et par gange modtaget beretninger om bid fra en edderkop, der i hvert fald her på redaktionen hidtil ikke var kendt for at kunne bide mærkbart.

Læs Sara Ludvigsens beretning fra Sønderjylland her:

“Edderkoppen var i mine jogging bukser, som lå henover badekarret. Da jeg trak dem på mærkede jeg et stik på baglåret. Det føltes som om en meget stor splint havde stukket sig ind i mit lår. Troede først det var en af de “pinde” som ind imellem kan falde af flettede vasketøjskurve. Ondt gjorde det i hvert fald. Smerten var kortvarig, svarende til stikket, og da jeg trak bukserne ned igen faldt edderkoppen ud. Faktisk nåede jeg at føle henover edderkoppen udenpå bukserne, mens jeg stadig havde bukserne på, og dette reagerede den ikke på. Troede jo det var noget andet, så jeg tog det helt med ro. Lige indtil den faldt ud!”
Stikket lignede efter få minutter et myggestik – både mht. farve og størrelse. Ca. 1 cm. i diameter.
Det har kløet, når jeg har rørt stikket, men ellers har jeg ikke mærket til det i løbet af dagen, andet, end at jeg har været nervøs over, om det kunne være farligt. Det i sig selv, kan jo give diverse symptomer.

Ca. 1 time efter, da jeg kørte på arbejde, syntes jeg, at mit ben føltes lidt anderledes, men som sagt, så kan det også være ren “indbildning”.
Nu, 13½ time efter stikket, er der ikke noget at se mere, og jeg kan kun mærke et lille “prik”, hvor den bed mig.”

Sara Ludvigsen formåede efterfølgende at tage dette foto af edderkoppen, der havde bidt hende bag på låret og indsende det til NaturGuide.dk.

En hus-kartespinder
Sara lykkedes efterfølgende at tage et billede af den formastelige edderkop og sende til NaturGuide.dk, hvor edderkoppen er blevet identificeret som en han af arten hus-kartespinder (Amaurobius similis).

Huskartespinderen er en kraftig bygget, brun edderkop, der måler ca. 1 cm i kropslængde plus ben. Her har vi kun registreret få bid fra denne art, men eksempler kendes også fra udlandet og bl.a. beskrevet af Naturhistorisk Museum i London.

Er du også blevet bidt af en edderkop?
Har du også oplevet at blive bidt af en dansk edderkop, så vil vi meget gerne høre om dine oplevelser. Skriv til redaktion@naturguide.dk

/NL
Læs mere om edderkopper – gift og bid

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE