10 ting du ikke vidste om edderkopper!

Den danske edderkoppefauna rummer flere farverige arter. 

Den danske natur rummer omkring 540 forskellige arter af edderkopper. På verdensplan er der ca. 46.000 arter. Tilsammen vurderer forskerne, at der ialt findes 25 millioner tons edderkopper på Jorden.

Frygt og fascination.

Edderkopper har altid fascineret os mennesker på godt og ondt. Nogle mennesker bliver betaget af edderkoppernes evner og skønhed, imens andre synes de er ækle. Og så er der dem som er decideret bange for dem!
Meningerne er delte og mange, men hvis man ofrer lidt tid på de ottebenene dyr vil man finde ud af, at de både er interessante, gavnlige og ofte flotte. Her kommer 10 ting du sikkert ikke vidste om edderkopper:

Korsedderkoppen ( Araneus diadematus) med korset på ryggen kan spises i rå tilstand. Foto: Andreas Eichler CC BY-SA 4,0, wikimedia

10 ting du sikkert ikke vidste om edderkopper:

De mange hår på edderkoppens ben er sansehår. Foto: Lucarelli CC BY-SA 3,0, Wikimedia
 1. At edderkopper spiser insekter ved de fleste, men vidste du, at menuen kan udvides for
  nogle arter? Der er eksempler på at den danske art Stor rovedderkop kan fange småfisk som eksempelvis hundestejler. Men også haletudser og salamandere bør ikke vide sig for sikre for rovedderkoppen. Nogle edderkopper kan også indtage vegetarkost fra et bredt udvalg af planter.
 2. Vidste du, at korsedderkoppen kan spises rå? Efter sigende er smagen mild og behagelig.
 3. Vidste du, at jagtedderkopperne ikke kun kan løbe hurtigt, men også kan springe som springedderkopperne?
 4. Edderkopperne tilhører dyregruppen spindlere (Arachnida). Vidste du, at Arachnida var en smuk ung pige i den græske mytologi? Hun var dygtig til at væve uld og så sikker på sine evner, at hun udfordrede selveste gudinden Pallas Athene. Gudinden blev så vred på Arachnida at pigen hængte sig i et træ. Athene fortrød sin vrede og kaldte pigen til live igen. Men som straf for at have udfordret guderne blev Arachnida forvandlet til en edderkop, der til evig tid skulle hænge i sin egen tråd og væve edderkoppespind. I øvrigt betyder Arache edderkop på græsk.
 5. Vidste du, at edderkopper både smager, lugter og hører ved hjælp af de mange sansehår de har på benene?
 6. Vidste du, at der er fundet forsteninger af edderkopper som er 400 millioner år gamle?
 7. Vidste du at edderkoppens blod er farveløs inde i edderkoppen, men bliver blåt når det kommer i kontakt med luften?
 8. Vidste du, at det eneste sted på kloden hvor der ikke lever edderkopper er på Antarktis?
 9. Vidste du, at hvis edderkopper mister nogle kropsdele som eksempelvis ben, giftkløer, spindevorter eller palper, så vokser der nye dele frem?
 10. Vidste du, at hvis edderkoppens silketråd var ligeså tyk som en kuglepen, ville den være så stærk, at den kunne stoppe en flyvende jumbojet.

MR/

Den sjældne mariehøneedderkop (Eresus sandaliatus) er nok en af de smukkeste edderkopper vi har i Danmark. Foto: Viridiflavus CC BY-SA 3,0, wikimedia

Læs også: Derfor skal du holde af edderkopper.

Kilde: Danske edderkopper af Anders Brandt m.fl., fugleognatur.dk, vestrehus.dk. Featured billede: Høstmeta-edderkop, Niels Lisborg.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE