Ravnen, alliken, husskaden og de andre kragefugle er klogere, end vi tror
Læst af naturskribent Søren Olsen.
De fleste af os har nok haft nogle sjove oplevelser med de forskellige kvikke og gavtyveagtige kragefugle. Selv holder jeg meget af alliker. De har en pudsig, nikkende måde at gå på, som altid får mig til at tænke på Monty Python og Ministeriet for gakkede gangarter. De er festlige!
Mange af os har også en fornemmelse af, at kragefuglene måske er klogere end mange andre fugle og dyr, og nu viser det sig, at den er god nok. I flere tilfælde kan kragefugle løse opgaver, som små børn ikke kan klare. Det fremgår af en stor og flot bog af biolog Sussie Pagh, der til daglig er seniorforsker på Aalborg Universitet. Bogen hedder ”Nordens kloge kragefugle” og for at kunne skrive bogen har hun læst mere end 500 videnskabelige artikler om kragefuglene, og deres klogskab eller intelligens. Det er noget, der er blevet forsket rigtig meget i inden for de seneste 20 år.
Ved hjælp af nogle snedige forsøg har forskere forsøgt at få indblik i fuglenes tankevirksomhed, for at afgøre om de kun benytter sig af instinkter eller om der også er tankeprocesser bag deres adfærd. Deres forsøg har antydet, at kragefugle har selvindsigt og kan regne andres hensigter ud. Den forskning, som beskæftiger sig med tankevirksomhed, kaldes ”kognitionsforskningen”, og det er en tværgående disciplin, der består af adfærdsøkologi, psykologi og hjerneforskning.
Det lader såldes til at udtrykket: ”Tyv tror hver mand stjæler” også at gælde for kragefugle. For det viser sig, at kragefugle forsøger at undgå, at deres artsfæller ser at de gemmer maden bag på afstand af andre fugle. Somme tider flytter de simpelthen rundt på deres maddepoter for af forvirre artsfællerne. Og overraskende nok, er det kun fugle, der selv er tyve, som flytter deres maddepoter, når de ved at der er artsfæller i nærheden. Mens fugle der ikke selv stjæler andres mad, flytter ikke deres depoter. Det tyder på, at kragefugle kan tage en andens perspektiv, hvilket regnes for en af de højst udviklede sociale evner.
Emner som intelligens, socialt samspil og fuglenes betydning i tankeforskningen, er den røde tråd i behandlingen af bogens ni nordiske kragefugle. Men andre aspekter af de allestedsnærværende fugle behandles også, og den detaljerig tekst ledsages af fine fotos af blandt andet Morten Hilmer og smukke tegninger og malerier af Jens Gregersen. Det er en anderledes fuglebog, men meget vellykket.
Sussie Pagh: Nordens kloge kragefugle. 236 sider, Vejledende pris: 299 kr., Naturforlaget.