Nye EU-regler gør det sværere at dumpe døende hajer tilbage i havet, efter finnerne er skåret af.

Hajer efterstræbes for deres finner, der især i Asien regnes for en delikatesse, selvom finnerne er ren brusk uden synderlig smag. For nemmere håndtering og hurtig profit praktiseres flere steder i verden det ubehagelige fænomen “finning”, hvor levende hajerne får skåret finnerne af, hvorefter de dumpes tilbage i havet

Hajfiskere i EU skal nu bringe hele hajen med i land. Ikke bare finnerne.
EU-parlamentet har netop vedtaget strengere regler mod ”finning” af hajer. Det sker for at reducere en ulovlig praksis med at fiskere skærer rygfinnen af og smider resten af det døende dyr tilbage i havet. Det er forsat lovligt at fange hajer og kun udnytte hajfinnerne. Men for at hindre at hajerne smides levende tilbage i havet, indføres der nu krav om at hele hajen skal bringes i havn.
Hajkød er ikke særligt populært, men hajfinnesuppe er en efterspurgt delikatesse i store dele af Asien. Det på trods af, at hajfinnen, der består af brusk, i sig selv ikke smager af noget særligt.
Også danske turister lokkes af eksotisk hajfinne-suppe i Sydeuropa. Det sker bl.a. på den portogisiske øgruppe Azoerne, hvor store skilte ligefrem lokker med hajfinnesuppe.

EU-landene står for 17 % af verdens hajfangster.
Ifølge FAO (FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation) stod EU-landene tilsammen for 17 pct. af verdens indberettede hajfangster i 2009. Det er primært sydeuropæiske, især spanske og portugisiske fiskere, der står for hajfiskeriet.
/NL

Kilder: The Guardian, EPN.dk

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder