Boganmeldelse: Landmanden som naturforvalter

Lignende artikler

Landmanden som naturforvalter: Naturforvaltning er i de senere år blevet en driftsgren i dansk landbrug, der stiller nye krav til landmandens faglighed.

Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg

Landmanden som naturforvalter er en forholdsvis ny bog, der udgives fra SEGES forlag. SEGES er en del af landbrugets organisation Landbrug & Fødevarer.

Eksempel fra bogen.

Bogen omhandler og beskriver landbrugsdrift og -produktion, der forener hensyn til naturen og bidrager til at skabe bedre vilkår for dyre- og planteliv. Det formår de to forfattere Anne Erland Eskildsen og Heidi Buur Holbeck ganske godt.
Bogen er indbydende, flot illustreret og skrevet i et tilgængeligt sprog. Bogen kommer forbi en række centrale begreber og emner som græsningsformer, de forskellige husdyrs græsning, tilskudsordninger, arter, naturtyper og levesteder.

Der er ingen tvivl om at der er masser af goodwill til fremtidens dansk landbrug i bæredygtighed, naturbevarelse og flersidige hensyn. Det afgørende er nok om der også er økonomi for den enkelte landmand? Her er det inspirerende at læse om eksempler fra landmænd, der har taget skridtet og blevet aktive naturforvaltere – også med økonomisk afkast. Og hvordan selv små tiltag kan gøre en forskel for en rigere natur! Vi kommer også forbi det berømte eksempel fra England, hvor Knepp Estate omdannede 1400 hektar landbrugsjord til natur – og fik en bedre økonomi!

Naturforvaltning som driftsgren. Side fra bogen.

Landbruget har på en række punkter været et konservativt erhverv, men en lige plovfure er næppe det der vil give anerkendende nik til fremtidens landmand – sådan som det har været engang – og til dels stadig er i visse kredse, hvor den uordentlighed og rod som naturen har brug for ofte konflikter med det gamle, klassiske, effektive landmandssyn.

I en tid, hvor kødkvægproduktion får på klimapuklen er det også vigtigt at fortælle historien om at dansk kødkvæg også kan handle om bevarelse af biodiversitet – stærer, sanglærker, viber, orkidéer m.m. Netop i en tid, hvor forbrugeren også har valget i køledisken mellem en bøf transporteret fra Argentina – eller for den sags skyld lam fra New Zealand på den anden side af jorden.

Vi kommer formentlig til at spise mindre kød i fremtiden, men forhåbentlig til gengæld kød af en bedre kvalitet. Kød, der i produktionen, bedrager til bevarelse af vores natur og biodiversitet – og kød, der er produceret i vores egen del af verden med et mindre transportaftryk på klimaskalaen.

Bogen bør ikke kun være inspirerende for fremtidens landmænd, men også læses af forvaltere i det offentlige, der har brug for samarbejdet med landbruget for at nå vores fælles samfundsmål om at vende den dårlige udvikling for Danmarks natur og dyreliv.

Landmanden som naturforvalter af Anne Erland Eskildsen og Heidi Buur Holbeck. SEGES Forlag 2020, softback, 128 sider. Pris: 169 kr. hos Netbutikken.seges.dk.

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE

Følg NaturGuide.dk

8,277FansLike
3,617FølgereFølg

Seneste artikler

ANNONCER

Annonce