Boganmeldelse: De bedste familier

Det er sjældent at vi anmelder skønlitterære bøger i naturmagasinet, men Kim Blæsbjergs “De bedste familier” skal være en undtagelse. Det er både en læseværdig og tankevækkende bog som understreger at verden aldrig er sort-hvid, hvilket nok altid er sundt at blive mindet om. Bogen foregår i vestjyske Lemvig og vi starter i året 1953, hvor Cheminova flytter sin fabrik fra Sjælland til det yderste Vestjylland.

I romanen følger vi to meget forskellige familier, fra arbejderfamilien fra Harboøre og ingeniørfamilien fra København. Man bliver mindet om de kæmpestore kulturelle forskelle, der dengang var mellem f.eks. Vestjylland og hovedstaden, udover de økonomiske forskelle. Man bliver som læser revet med og optaget af personernes fælles skæbne, og det er svært at tage afsked med dem, når romanen slutter.

Omslaget til bogen er lavet af Alette Bertelsen.

En medrivende, læseværdig bog med masser af intriger undervejs. En bog med stof til eftertanke.

Det overordnede tema i bogen er Cheminovas kæmpe miljøforurening, et ansvar der selvfølgelig ligger (lå) hos Cheminova, men også hos lokale læger og kommunalbestyrelsen og ansatte, der kendte til forureningen.

Cheminovas tilflytning betød et kæmpe løft i velstand i lokalområdet, arbejde til hidtil ukendte højere lønninger, en ny livsstil, som det var svært ikke at tage imod. Ingen taler højt om det kemiske affald, der ledes direkte ud i havet ”Mange vidste noget, men ingen sagde noget.”

Den dag i dag står Cheminova som en af landets største miljøskandaler, der endnu har lokale konsekvenser. Et tiltag, der oprindeligt blev godkendt af staten – og hvor der siden er afsat mange hundrede millioner kroner på finanslove for at rydde op efter fortidens synder ved den berygtede høfde 42.

En medrivende, læseværdig bog med masser af intriger undervejs. En bog med stof til eftertanke.
/LL

“De bedste familier” af Kim Blæsbjerg. Gutkind Forlag 2023, indbundet, hardcover, 568 sider. Vejl. pris: kr. 329,95.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE