Boganmeldelse: Insekternes planet

Om de sære, nyttige og fascinerende småkryb vi ikke kan leve uden.

Læst og vurderet af naturvejleder Niels Dahlin Lisborg.

Insekternes planet
Forsiden på Insekternes planet.

Er man ikke naturnørd kan denne bog med titlen “Insekternes planet” måske virke knap så appellerende, men her tager man fejl. Norske professor Anne Sverdrup-Thygeson har skrevet en rigtig fin bog om insekternes verden på en måde så den virker vedkommende for os alle – og samtidig åbner et univers af viden. Vidste du f.eks. at melbillelarver kan nedbryde plastik? – og at fluer smager med fødderne – og at han-sommerfugle med deres fjerformede antenner kan opfange dufte fra hunner på flere kilometers afstand?
Insekterne indtog Jorden mange millioner år før mennesket kom til – og længe før dinosaurerne. Der findes omkring 1 million insektarter på Jorden og ca. 200 millioner insekter for hvert menneske!

Sverdrup-Thygeson skriver i en levende, letforståelig fortælleform, til tider ret humoristisk, der gør bogen nærværende og tilgængelig. Bogen har ingen illustrationer, men er så godt beskrevet at jeg ikke har savnet det.

Cand.scient Casper Kielland har oversat den norske bog og hvor det giver mening er bogen tilpasset danske læsere. Vidste du, at der findes ca. 2500 sommerfuglearter og ca. 3800 billearter i Danmark?

Boganmeldelse af Insekternes planet.

Som læser får man indsigt i insekternes enorme betydning – også for os mennesker, hvor vi ofte ser insekter som generende smådyr, der bider, stikker og fedter forruden på bilen til. Målt i cool cash har insekternes bestøvningsværdi på verdensplan en årlig miliardværdi, der er flere gange større end det danske statsbudget. Insekterne har direkte betydning for økosystemer og en uendelig lang række dyrearters overlevelser – fra fisk, fugle, padder med flere. Vi kender endnu ikke alle Jordens insektarter, men insekterne har det hårdt på flere fronter. Anslået er en fjerdedel af planetens insekter truet af udryddelse, skriver bogens forfatter. Ret tankevækkende når Sverdrup-Thygeson fortæller, at insekterne har klaret sig på jorden i 479 millioner år, men kun de ca. sidste 200.000 tusinde år i sameksistens med mennesket.

Bogen er fyldt med spændende viden og rigtig god formidling af insekternes rige univers. Der er rigtig gode anekdoter og fortællinger som jeg glæder mig til at videreformidle som naturvejleder. Jeg har altid været fascineret af naturen og det derude, men også læsere, der har en knap så entusiastisk tilgang til naturen kan let blive fanget af Insekternes planet. Du vil uden tvivl blive overrasket når du læser bogen. Professor Anne Sverdrup-Thygesons bog burde læses af os alle. Det er måske naivt at håbe, men anbefalingen er hermed givet videre.

Annonce:
KØB bogen “Insekternes planet” hos SAXO og spar penge

Insekternes Planet – om de sære, nyttige og fascinerende småkryb vi ikke kan leve uden. På dansk ved Casper Kielland. Gyldendals Forlag maj 2019. Hardcover, 233 sider. Vejledende pris: kr. 249.96.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE