Boganmeldelse: Sank med børn

”Sank med børn” er en bog om naturens vilde spisekammer. Forfatterne Julie A. Swane og Johanne S. Philipsen har skrevet en god, solid grundbog, der åbner op for oplevelser i naturen med fokus på at finde spiselige planter derude.

Læst og vurderet af Marianne Riis.

Bogen introducerer til det at sanke (samle) i naturen. Undersøgelser viser, at nutidens børn desværre ikke bruger og kender naturen som børn gjorde for blot få generationer siden – og som forfatterne skriver: ”De vilde planter, vi kender, bliver vores plantevenner…og de venner, man kender, har man lyst til at passe på.”

Bogens første del beskriver 64 spiselige planter.

Bogen rummer gode fotos. Ikke mindst opskrifterne er inspirerende og indbydende illustreret. I bogens første del beskrives 64 planter med tilhørende fotos. Alle planterne er beskrevet med udseende, voksested, høsttidspunkt og hvilke plantedele, der kan anvendes – samt ikke mindst plantens brug i køkkenet. Ind i mellem er teksten krydret af små anekdoter f.eks. om fuglegræs, der kulinarisk åbenbart har en lang historie. Frø af fuglegræs er nemlig fundet i maven på Tollundmanden – et mosefund fra jernalderen, afslører bogen.

Generelt er bogen flot og indbydende illustreret.

Bogens anden del giver gode forslag til sanketure fordelt på lokaliteter f.eks. ved stranden og i skoven.
Den sidste og tredje del af bogen er dedikeret til 59 opskrifter – både til børne- og voksenganer. Her er det svært ikke at lade sig inspirere. Der er mange spændende opskrifter med planter som vi ofte kan finde lige udenfor døren. Forfatterne har her fundet nogle ideer og opskrifter, der helt sikkert vil fange børnene – blomstersmåkager, fyrrekogle-is og vilde vingummier mfl. Vi kommer også forbi mange retter med egentlig mad fra omelet, flødekartofler, pasta og frikadeller – alle selvfølgelig med et grønt præg fra naturens skattekammer.

Det er værd at bemærke, at bogen også har fokus på hvordan man sanker med omtanke og hensyn til naturen – og hvordan man passer på sig selv når man sanker.

Bogen kan også anvendes af ikke-børnefamilier

På trods af bogens titel kan bogen fint anvendes uden børn, forstået på den måde, at bogen ikke er skrevet for børn i et børnesprog. Der er masser af faglig viden og inspiration at hente – også for ikke-børnefamilier og venner/veninder på tur i naturen.

I min familie – med to børn, er jeg ikke i tvivl om at bogen vil være springbræt til endnu flere fælles oplevelser derude.

“Sank med børn. Børnenes vilde spisekammer” kan fordelagtigt købes hos Tales.dk (annoncelink til tilbud), hvor jeg har fundet bogen til 225,95 kr.  

“Sank med børn. Børnenes vilde spisekammer” af Julie A. Swane og Johanne S. Philipsen. Turbine Forlag 2021. Hardcover, 272 sider. Vejl. pris: 279,95 kr.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE