Forlaget Krabat er udkom ved årsskiftet med endnu en klodebog, hvor FN’s verdensmål er en del af fortællingerne. Bogen Falkeblik foregår i Danmark og handler om drengene Sofus og Viktor, der forsøger at løse gåden om de sjældne falkeæg, der stjæles fra vandrefalkens rede på den stejle klint.
Læst og vurderet af Marianne Riis.
Vi oplever bogen gennem Viktor, der med sin jeg-fortælling gør historien levende og nærværende. Forfatteren Karsten S. Mogensen er god til at billedliggøre drengenes oplevelser – og gøre det som bøger kan, sætte vores hjerner på arbejde og skabe forestillinger, så vi næsten kan sanse sammen med drengene i Falkeblik: “Græsset er vådt og køligt af dug”.
Bogen er let læselig med god linjeafstand og relativ stor skrifttype. Bogen henvender sig til skolebørn på mellemtrinet. Jeg afprøvede bogen på mine egne børn på 8 og 9 år, hvor vi læste bogen som godnathistorie. Det fungerede fint og ungerne lyttede opmærksomt bogen igennem.
Forlaget Krabat: Tanken bag Klodebøgerne er at formidle gode historier til børn og unge om klimaforandringer, verdensmålene og verdens ressourcer i håb om at skabe inspiration til handling og eftertænksomhed hos læserne. Fokus er på den gode historie, hvor klimaproblematikken ikke negligeres, men formidles i videns- og læringsøjemed, så læseren formår at omsætte historien til noget konstruktivt.
Sidst i bogen (efter historien) er der et par mere faglige afsnit om vandrefalken og FNs verdensmål nummer 15: Livet på land. Det bliver hurtigt lidt mere abstrakt for de mindste, men afsnittene er gode at tale om og sætte ord på hvorfor vi skal passe på natur og klima.
Alt i alt en fin børnebog, der bør være at finde på alle skolebiblioteker.
Falkeblik af Karsten S. Mogensen. Forlaget Krabat 2021, hardcover, 113 sider. Vejledende pris: 149 kr. Der kan gratis hentes elevhæfte med opgaver i dansk på forlagets hjemmeside.