Danske landskaber læst og vurderet af Marianne Riis
Den 7 november udkom bogen Danske landskaber af Jørgen Jensen og Lars Norman. Bogen er på 345 sider og har ifølge forfatterne det mål, at give læserne en bedre forståelse og indsigt i de danske landskaber. Og det gør bogen – langt hen ad vejen, ganske godt.
Bogen indeholder spændende viden og små fine fortællinger undervejs. Blandt andet om den urgamle bjergart gnejs i Bornholms grundfjeld, der er dannet under et tryk, der modsvarer et bjerg tre gange Mount Everests højde!
Bogen er fint delt op i afsnit indeholdende de forskellige landskabstyper som er skabt og formet langt tilbage under forgangne istider. Bogen er ikke geografisk opdelt, men netop ud fra landskabstypen med de ældste dannelser først.
Flot illustreret.
Bogen skal have et plus for sine mange, flotte fotos. Man kan læne sig tilbage med en kop kaffe og blot læse bogen som en billedbog og nyde de mange scenerier, der gør vores land til noget særligt – og slet ikke så monotomt og fladt som vi måske bilder os ind i hverdagen. Særligt holder jeg af billederne fra Rubjerg Knude, udsigten over Bogens Sø og den urørte kyststrækning ved Bulbjerg – friholdt for skæmmende kystbyggeri.
Når bogen nu handler om landskaber så kunne jeg måske godt savne en side fra Skandinaviens største, samlede rørskovsområder som Danmark kan bryste sig af oppe ved Vejlerne i Nordvestjylland, eller måske en side om Danmarks eneste floddelta ved Skjernåens udmunding, hvor Danmarks vandrigeste å aflejrer nyt land.
Teksten kan til tider være lidt fagtung selvom bogen generelt er læsevenlig og de fleste fagtermer er forklaret f.eks. diatoméer og podsolering m.fl. Ord som ”fourageringsmuligheder” kunne dog lige så godt byttes ud med ”muligheder for at søge føde”.
Bonusmateriale på internettet.
En ekstra mulighed for læserne er brugen af QR-koder som er lagt ind mange steder i bogen. QR-koderne svarer til et link på internettet og man får adgang ved at scanne koden med sin mobiltelefon, hvorpå koden ”oversættes” til et link, der igen henviser til mere information og flotte billeder som man så kan se på sin smartphone. Spørgsmålet er så blot, hvor mange læsere der vil læse mere på telefonen. Et ”gammeldags” link til bogens digitale pendant – en menu-opdelt hjemmeside vil lige her give mere mening.
Alt i alt en flot og læseværdig bog der godt beskriver og illustrerer de forskellige landskabstyper – og i tilgift endda illustrerer en del af den plante- og dyrefauna som findes på stederne. En bog jeg gerne vil finde plads til i reolen.
[quote_box_center]
Danske landskaber af Jørgen Jensen og Lars Norman. Gyldendal 2014. 350 sider. Vejledende pris 399,95.
[/quote_box_center]