Jagtens natur og symbolik.
Læst af naturskribent Søren Olsen.
Ved jagtens slutning blæses hornsignalet ”jagt forbi”. Det er blot et af de mange ritualer, der indrammer jagten, som den udfolder sig i den danske natur. Et andet ritual er den såkaldte vildtparade, hvor de dyr, som er blevet skudt på jagten, placeres i en nøje udtænkt rækkefølge. Så kan jagtens deltagere beundre dyrene og hinandens evner.
Selvom der i dag er flere jægere end nogen siden før, er det langt fra alle, der forstår dem. Måske ville mange have større forståelse for jagten hvis jægerne sagde, at de slog dyr ihjel fordi de hadede dem. Men jægerne holder af dyrene, og det er tilsyneladende en selvmodsigelse, som udenforstående ikke kan begribe.
Når den danske jæger går på jagt, er det ikke af nød eller et spørgsmål om overlevelse, men for oplevelsens skyld. Jagt er et fint påskud for at færdes i naturen i al slags vejr og på alle årstider, også uden for jagtsæsonen. For jagt handler i dag ikke kun om vildtkød og trofæer, men også om natur- og vildtpleje.
Bogen ”Jagt – Natur, mennesker, dyr og drab” skildrer i et historisk og nutidigt perspektiv forskellige forståelser af jagt. Den behandler spørgsmålet om, hvordan jægere og ikke-jægere ser på natur, dyr og drab, foruden hele den symbolik, som jagt er omgærdet af. Bogens fem forfattere, der blandt andet arbejder med bioetik og naturressourceetik, ønsker at give et bidrag til en mere nuanceret debat om et emne, der vækker stærke følelser.
Bogen er illustreret af billedkunstner og jæger Hanne Skyum, der med sine flotte, grafiske værker bidrager til bogens emne. Bengt Holst, formand for Det Dyreetiske Råd, har skrevet et forord, mens Claus Lind Christensen, formand for Jægerforbundet, har skrevet et bagord.
Mickey Gjerris, Sune Borkfelt, Christian Gamborg, Jes Harfeldt & Sara Kondrup: Jagt – Natur, mennesker, dyr og drab. 180 sider, 250 kr., Forlaget Klim.