Jorden er ældre end antaget

Lignende artikler

Jorden fotograferet fra Apollo 17. Foto: NASA.
Jorden fotograferet fra Apollo 17. Foto: NASA.

Gaslommer i gamle sten afslører at Jorden er ældre end hidtil antaget.
Et forskerhold fra University of Lorraine, Frankrig, præsenterede i går nogle overraskende resultater ved Goldschmidt Geochemistry Conference i Sacramento, Californien. Deres resultater viste, at Jorden ser ud til at være 60 millioner år ældre end tidligere antaget og derved kun blev dannet 40 millioner år efter vores solsystem begyndte sin dannelsesproces. Det oplyser Tycho Brahe Planetarium i et nyhedsbrev.

Forskerholdet undersøgte gamle sten fra Sydafrika og Australien, som geologisk er dateret til at være henholdsvis 3,4 og 2,7 milliarder år gamle. Inde i disse sten blev fundet xenongas og ved at underøge denne gas, kan man finde gassens alder. Forskerne registrerede mængden og typen (isotopen) af xenon og fandt frem til at Jorden er 60 millioner år ældre end førhen troet.

Set i lyset af at Jorden er mere end 4,5 milliarder år gammel, synes et lille tillæg til dåbsattesten på 60 millioner år at være ubetydelig, men aldersforskellen har betydning når forskerne prøver at lave teorier af solsystemets dannelse. Her er det nemlig vigtigt for forskerne at vide, hvornår de store kollisioner fandt sted, og også hvornår de indre planeter kølede nok ned til at blive faste.

Månen er også blevet ældre
Den mest anerkendte teori for Månens dannelse angiver, at Månen blev skabt da Jorden og et stort objekt af planetstørrelse kolliderede. Hvis denne antagelse er rigtig bliver Månen derved også 60 millioner år ældre end tidligere troet.
/NL

Kilde: Tina Ibsen/Tycho Brahe Planetarium.

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close